Vakıf ve devlet üniversitelerinde okuyan öğrencilerin fiziksel aktivite düzeyi ile iyilik hali arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between physical activity level and wellness of students studying at private and state universities
  1. Tez No: 674229
  2. Yazar: MELİH METİNER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE İLHAN ODABAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Fiziksel Aktivite, İyilik Hali, Üniversite, Physical Activity, Wellness, University
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu çalışmanın amacı; vakıf ve devlet üniversitelerinde okuyan öğrencilerin fiziksel aktivite düzeyi ile iyilik hali arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Çalışmaya vakıf üniversitesinden 350, devlet üniversitesinden 272 öğrenci olmak üzere toplam 622 öğrenci gönüllü olarak katılmıştır. Öğrencilerin demografik özelliklerini belirlemek için Kişisel Bilgi Formu, fiziksel aktivite düzeylerini belirlemek için Uluslararası Fiziksel Aktivite Kısa Formu (IPAQ), iyilik hali puanları için İyilik Hali Kendini Algılama Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 21.0 programı kullanılmıştır. Yapılan normallik sınamasında puanların normal dağılım gösterdiği tespit edildiğinden iyilik hali puanlarının okul türü ve cinsiyete göre karşılaştırılmasında bağımsız iki örneklem t testinden; fiziksel aktivite düzeyine göre karşılaştırılmasında tek yönlü varyans (ANOVA) analizinden yararlanılmıştır. Analizlerde güven aralığı %95 (anlamlılık düzeyi 0,05 p0,05) tespit edilmiştir. Fiziksel aktivite düzeyi orta ve yüksek düzeyde olan öğrencilerin duygusal, zihinsel, fiziksel, sosyal ve manevi iyilik hali alt boyutları ve iyilik hali toplam puanları, fiziksel aktivite düzeyi düşük düzeyde olan öğrencilerin puanlarına göre anlamlı düzeyde daha yüksektir. Erkek öğrencilerin fiziksel, sosyal, manevi iyilik ve iyilik hali toplam puanları, kadın öğrencilerinkine göre anlamlı düzeyde daha yüksektir. Erkek öğrencilerin kadın öğrencilere göre fiziksel aktivite düzeyi yüksektir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between physical activity level and wellness of students studying at the private and state universities. A total of 622 students, including 350 students from the private university and 272 students from the state university, participated in the study as volunteers. Personal Information Form was used to determine the demographic characteristics of the students, and the International Physical Activity Short Form (IPAQ) was used to determine the levels of physical activity. Wellness Self Perceptions Scale was used for wellness scores. The SPSS 21.0 program was used to analyse the data. Since it was determined that the scores showed normal distribution in the normality test, two independent sample tests were used to compare the wellness scores by school type and gender; One-way analysis of variance (ANOVA) was used to compare by physical activity level. The confidence interval was determined as 95% (significance level 0.05 p 0.05). The emotional, mental, physical, social and spiritual wellness sub-dimensions and wellness total scores of the students with medium and high physical activity levels are significantly higher than those of the students with low physical activity levels. The total scores of physical, social, spiritual wellness and wellness of male students are significantly higher than those of female students. Male students have a higher level of physical activity than female students.