Üniversite öğrencilerinin vakıf ve devlet üniversitelerini tercih etme nedeni ve öğrencilerin üniversitelerden beklentileri
University students 'preferences for foundation and state universities presidents and students' expectations from universities
  1. Tez No: 477304
  2. Yazar: BANU BAYKARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZKAN ÜNVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Üniversite Öğrencileri, Üniversite Tercih Nedenleri, Öğrenci Memnuniyeti, Kamu ve Vakıf Üniversiteleri, University Students, The Reason of University Selection, Satisfactory of Student, Public and Private Universities
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu araştırmanın amacı devlet ve vakıf üniversitelerinde okuyan öğrencilerin eğitim gördükleri üniversite ve bölümü tercih etme nedeni ve buna ilişkin aile, arkadaş vb. görüşleri ile tercih ettikleri üniversitelere duydukları memnuniyeti incelemektir. Bu kapsamda Ankara Üniversitesi, TOBB ETÜ, Ufuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi ile İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümünde eğitim gören 3. ve 4. sınıf öğrencileriyle yüz yüze anket çalışması yapılmıştır. 300 öğrenciye uygulanan anket çalışması ile elde edilen veriler, ki-kare (X2) yöntemi ile SPSS programında analiz edilerek değerlendirilmiş ve yorumlanmıştır. Yapılan anket çalışması sonucunda; öğrencilerin cinsiyet, yaş, bölüm, ebeveynlerin ortalama gelir ve eğitimi, üniversite ve bölümü tercih nedeni, tercihte ailenin etkisi, seçme sınavında tercih sırası, aldıkları yabancı dil eğitimi, üniversite ile şehir ilişkisi, mezun olduktan sonraki gelecek planları açısından vakıf ve devlet üniversitesini tercih etme ve üniversitelerine duydukları memnuniyette anlamlı farklılıklar olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The reason for choosing the university and the department where the students studying at the aimed state and foundation universities of this research are educated and the related family, and their satisfaction with the universities they prefer. In this context, a face-to-face survey was conducted with third and fourth year students studying at Ankara University, TOBB ETU, Ufuk University Faculty of Law and Department of Business Administration, Faculty of Economics and Administrative Sciences. The questionnaire study applied to 300 students and the data obtained by chi-square (X2) method were analyzed and evaluated in SPSS program. As a result of the questionnaire survey, the results of the questionnaire survey showed that the students' gender, age, department, average income and education of parents, university and department preference cause, preferential family effect, preference order in elective examination, foreign language education, university and city relationship, there seems to be significant differences in preference of state university and satisfaction with their universities.