Preauriküler bölgenin anatomik özellikleri ve klinik önemi
Anatomical features and clinical importance of preauricular region
  1. Tez No: 674255
  2. Yazar: EMRE KAYGIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZÜHRE ASLI İKİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: arteria temporalis superficialis, nervus auriculotemporalis, preauriküler bölge, vena temporalis superficialis, auriculotemporal nerve, preauricular region, superficial temporal artery, superficial temporal vein
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Amaç: Preauriküler bölgede bulunan damar ve sinirlerin yüzde belirlediğimiz bazı noktalara mesafe ölçümlerini yaparak bu ölçümlerin birbiri ile ilişkilerini inceledik. Preauriküler bölgenin anatomik özelliklerini bu ölçümlerle destekleyerek anlattık ve bu anatomik özelliklerin klinikte uygulanacak tedavilerde hekimlere ve araştırmacılara yol gösterici olmasını amaçladık. Gereç ve Yöntem: Toplamda 20 adet sağ ve sol taraf preauriküler bölgede diseksiyon çalışmaları yapıldı. A. temporalis superficialis (ATS), v. temporalis superficialis (VTS) ve n. auriculotemporalis (NAT) preauriküler bölgede diseke edildi. Bu yapıların yüzde yüzeyelleştiği noktaya İngilizce'deki“cuten point”teriminden faydalanarak CP kısaltması yapıldı. Arterin yüzeyelleştiği noktanın (ACP), venin yüzeyelleştiği noktanın (VCP) ve sinirin yüzeyelleştiği noktanın (NCP) commissura labiorum'a (CL), commissura palpebralis lateralis'e (CPL) ve tragus'a (T) olan mesafeleri ölçüldü. Bu mesafelerin birbirleriyle olan ilişkileri istatistiksel olarak incelendi. Bulgular: ACP - CL mesafesi ortalaması sağ tarafta 87,42 mm, sol tarafta 89,98 mm; ACP - CPL mesafesi ortalaması sağ tarafta 70,73 mm, sol tarafta 71,02 mm; ACP - T mesafesi ortalaması sağ tarafta 15,98 mm, sol tarafta 15,55 mm bulundu. VCP - CL mesafesi ortalaması sağ tarafta 86,99 mm, sol tarafta 90,88 mm; VCP - CPL mesafesi ortalaması sağ tarafta 70,56 mm, sol tarafta 71,03 mm; VCP - T mesafesi ortalaması sağ tarafta 16,39 mm, sol tarafta 14,77 mm bulundu. NCP - CL mesafesi ortalaması sağ tarafta 88,38 mm, sol tarafta 90,48 mm; NCP - CPL mesafesi ortalaması sağ tarafta 71,37 mm, sol tarafta 71,07 mm; NCP - T mesafesi ortalaması sağ tarafta 17,27 mm, sol tarafta 16,27 mm bulundu. Sadece VCP - CL mesafesinin sağ ve sol taraf ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulundu ( p=0,038; p0,8). ACP - T, VCP - T ve NCP - T sağ ve sol taraf mesafe ölçümleri arasında ise pozitif yönde düşük korelasyonlar bulundu (0,380,05). Sonuç: Hesaplanan istatistiksel ilişkiler preauriküler bölgede yapılacak insizyon, enjeksiyon, botoks ve flep gibi işlemlerde rehber niteliği taşıyacak ve bu ilişkilere bağlı asimetri durumları estetik cerrahi ve antropolojik çalışmalar için yol gösterici olacaktır.
Özet (Çeviri)
Objectives: The distances between vessels and nerves in the preauricular region and some landmarks on the face were measured. The relationship between this measurements were analyzed. The anatomical features of the preauricular region by supporting these measurements were explained. The aim of present study was to be a guide for surgical approaches in this region. Methods: In total 20 right and left sides preauricular region and superficial temporal artery (ATS), superficial temporal vein (VTS) and auriculotemporal nerve (NAT) were dissected. The point were these structures surface was named cuten point (CP). Distances from the point where artery is superficial, the point where vein is superficial and the point where nerve is superficial to commissura labiorum, commissura palpebralis lateralis and tragus were measured. The relationships of these distances with each other were analyzed statistically. Results: The avarage distances ACP - CL was 87.42 mm on the right side, was 89.98 mm on the left side; ACP - CPL was 70.73 mm on the right side, was 71.02 mm on the left side; ACP - T was 15.98 mm on the right side, was 15.55 mm on the left side. VCP - CL was 86.99 mm on the right side, was 90.88 mm on the left side; VCP - CPL was 56 mm on the right side, was 71.03 mm on the left side; VCP - T was 16.39 mm on the right side and was 14.77 mm on the left side. NCP - CL was 88.38 mm on the right side, was 90.48 mm on the left side; NCP - CPL was 71.37 mm on the right side, was 71.07 mm on the left side; NCP - T was 17.27 mm on the right side, was 16.27 mm on the left side. Statistically significant difference was found only between the averages of the right and left sides of the VCP - CL distance (p = 0.038; p 0.8). Low positive correlations were found between ACP - T, VCP - T and NCP - T right and left side distance measurements (0.380.05). Conclusion: The statistical relationships calculated will serve as a guide for procedures such as incision, injection, botox and flap in the preauricular region, and the asymmetry situations related to these relationships will be guiding for aesthetic surgery and anthropological studies.