Juguler Foramenin Mikrocerrahi Anatomisi ve Cerrahi Yaklaşımlar
- Tez No: 822585
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OKAN TÜRK, DOÇ. DR. OĞUZ BARAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Juguler foramen, kafa tabanı, far-lateral, preauriküler, postauriküler, Jugular foramen, skull base, far-lateral, preauricular, postauricular
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin-Sinir ve Omurilik Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
AMAÇ: Juguler foramen, lokalizasyonu, komşulukları ve içeriği nedeniyle kritik öneme sahip ve karmaşık bir anatomik bölgedir. Bölgeye yapılacak cerrahi girişimlerde anatomiye hakim olmak meydana gelebilecek komplikasyonları en aza indirecektir. Bu çalışmamızda amaç juguler foamene yapılacak cerrahi girişimleri kadavra üzerinde uygulayıp yaklaşımların birbirine göre avantaj ve dezavantajlarını ortaya koymak ve en uygun yaklaşımı belirlemek ve cerrahların anatomi bilgisine katkıda bulunmaktır. YÖNTEM: Bu çalışma Ocak 2022- Mart 2022 tarihleri arasında 3 ay boyunca Koç Üniversitesi Hastanesi mikronöroşirurji laboratuvarında 3 erkek 2 kadın olmak üzere toplam 5 adet silikon enjekte edilmiş kadavra üzerinde çalışıldı. Çalışma sırasında her aşamada Canon EOS 700D ve 100mm makro lens ile stereoskopik olarak fotoğraflandı. Ayrıca seçilmiş aşamalarda fotometri yöntemiyle kadavra 360 derece fotoğraflanarak 3DF Zephyr Programı aracılığıyla 3D olarak modellendi ve diseksiyonun ilgili aşamasında fotoğraflara karekod olarak eklendi. BULGULAR: Juguler foramene ulaşmak için kullanılan yaklaşımlardan Retrosigmoid, Far-lateral ve varyantları, postaurikuler transtemporal, preaurikuler subtemporal-infratemporal ve endoskopik endonazal yaklaşımlar her kadavrada uygulanarak karşılaştırıldı ve sınırlar ortaya konuldu. SONUÇLAR: Juguler foramene yaklaşmak için bazıları kombine olmak üzere birden fazla yaklaşım tanımlanmıştır. Sıklıkla, sadece küçük farklar bir yaklaşımı diğerinden ayırır. Bu bölgenin karmaşık anatomisinin derinlemesine anlaşılması, juguler foramenlerin güvenli ve etkili bir şekilde ameliyat edilmesi ve doğru yaklaşımın seçilmesi için çok önemlidir. Uygun enstrümantasyon, yeterli anatomik bilgi ve cerrahi deneyim, tatmin edici cerrahi sonuçlar elde edilmesinde kilit faktörlerdir. Yaptığımız bu tez çalışmasında bölgenin anatomisinin daha iyi anlaşılması adına diseksiyonun her aşaması 3 boyutlu olarak fotoğraflanmış ayrıca fotometri yöntemiyle 3 boyutlu modeller oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
AIM: The jugular foramen is a critically important and complex anatomical area due to its anatomical location, neighborhood and content. A good knowledge of the anatomy of the region will minimize the complications that may occur during surgical interventions in the region. This study aims to demonstrate the advantages and disadvantages of the approaches to the jugular foramen on cadavers and determine the most appropriate approach and contribute to the anatomical knowledge of surgeons. METHOD: This study was carried out on a total of 5 silicone injected cadavers, 3 males and 2 females, in the micro neurosurgery laboratory of Koç University Hospital for 3 months between January 2022 and March 2022. Each stage was photographed stereoscopically during the study with Canon EOS 700D and 100mm macro lens. In addition, at selected stages, the cadaver was photographed 360 degrees by photometry method and modeled in 3D using 3DF Zephyr software, and QR code was added to the photographs at the relevant stage of dissection. RESULTS: Retrosigmoid, Farlateral and its variants, postauricular transtemporal, preauricular subtemporal-infratemporal and endoscopic endonasal approaches used to reach the jugular foramen were compared in each cadaver and the limits were determined. CONCLUSION: Multiple approaches to approach the jugular foramen have been described. Frequently, only minor differences distinguish one approach from another. An in-depth understanding of the complex anatomy of this region is crucial for safe and effective surgery of the jugular foramen and for selecting the correct approach. Appropriate instrumentation, adequate anatomical knowledge and surgical experience are key factors in achieving satisfactory surgical results. In this thesis, to better understand the anatomy of the region, each stage of dissection was photographed in 3D and 3D models were created by photometry method.