2020 yılında halk sağlığı alanında uluslararası literatürde yayımlanan COVID-19 ile ilgili makalelerin bibliyometrik ve içerik analizi
Bibliometric and content analysis of articles related to COVID-19 in public health in international literature in 2020
  1. Tez No: 674302
  2. Yazar: KÜBRA ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT TOPBAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19, halk sağlığı, bibliyometrik analiz, içerik analizi, kalite değerlendirme, COVID-19, public health, bibliometric analysis, content analysis, quality assessment
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Amaç: Bu araştırmada; 2020 yılı içerisinde COVID-19 ile ilgili halk sağlığı alanında yayımlanan araştırma makalelerinin bibliyometrik ve içerik analizlerinin yapılması ve bu alanda yayımlanan kesitsel araştırma makalelerinin kalite değerlendirmelerinin yapılması amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Web of Science veri tabanında belirlenen anahtar kelimeler ve yapılan filtrelemeler sonucunda 2949 yayına ulaşılmıştır. Araştırmanın dahil etme ve dışlama kriterleri doğrultusunda 1553 araştırma makalesinin bibliyometrik ve içerik analizi yapılmıştır. 410 kesitsel araştırma makalesinden 38 tanesinin kalite değerlendirmesi iki farklı araştırmacı tarafından yapılmıştır. Analizler için Microsoft Excel, VOSviever 1.6.2 ve Phyton yazılımı kullanılmıştır. Bulgular: 1553 araştırma makalesi için yapılan bibliyometrik ve içerik analizi sonucunda 113 ülkenin, 2706 kurumun, 8703 yazarın olduğu; toplam 3471 farklı anahtar kelimenin kullanıldığı ve makalelerin 179 akademik dergide yayımlandığı bulunmuştur. En üretken ülkenin ABD; en üretken yazarların Ho, Cyrus S. H.; Ho, Roger C. M. ve Latkin, Carl A.; en üretken kurumun Wuhan University; en üretken derginin“International Journal Of Environmental Research And Public Health”olduğu saptanmış ve çalışılan konuların temaları ortaya çıkarılmıştır. Kesitsel araştırmaların kalite değerlendirmesi puanları 15,7 ± 2,3 olarak saptanmıştır. Sonuç: Bilim dünyasının COVID-19 pandemisine verdiği yanıtın hızlı ve kaliteli olduğu sonucuna varılmıştır. Bu yanıtı verirken ise epidemiyolojik anlamda önceden şüpheyle karşılanan yöntemlerin yaygın bir şekilde kullanıldığı ve araştırma metadolojisi anlamında yeni normallerin ortaya çıktığı söylenebilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was aimed to conduct bibliometric and content analysis of research articles published in the field of public health related to COVID-19 in 2020 and to make quality evaluations of cross-sectional research articles published in this field. Material-Method: Filtering and with the specified keywords total of 2949 publications were reached in the search made in the Web of Science database. A bibliometric and content analysis of 1553 research articles was conducted in line with the inclusion and exclusion criteria of the study. The quality assessment of 38 of 410 cross-sectional research articles was made by two different researchers using the“AXIS Quality Assessment Tool”. Microsoft Excel, VOSviever 1.6.2 and Phyton software were used for analysis. Results: As a result of the bibliometric and content analysis conducted for 1553 research articles, it was found that there are 113 countries, 2706 institutions, 8703 authors in this field; totally 3471 different keywords were used and these articles were published in 179 academic journals. It has been determined that the most productive country is the USA; the most productive authors are Ho, Cyrus S. H .; Ho, Roger C. M., and Latkin, Carl A .; the most productive institution is Wuhan University and the most productive academic journal is“International Journal Of Environmental Research And Public Health”. The themes of the studied subjects were revealed by using keywords and the title and summary parts of the articles. Quality assessment scores of cross-sectional studies were determined as 15.7 ± 2.3. Conclusion: It has been concluded that the response of the scientific world to the COVID-19 pandemic is fast and high quality. While giving this answer, it can be said that epidemiologically suspicious methods are widely used and new normals have emerged in terms of research methodology.