Ortaokul öğrencilerinin dijital oyun bağımlılığı ve sosyal eğilimleri
Secondary school students' digital game addiction and social tendency
- Tez No: 674303
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET TAHİR KARABOĞA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dijital Oyun, Bağımlılık, Dijital Oyun Bağımlılığı, Sosyal Eğilim, Digital game, addiction, digital game addcition, social tendency
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu araştırma ortaöğretim öğrencilerinin dijital oyun bağımlılıklarının ne düzeyde olduğunu, öğrencilerin bağımlılık düzeyleri ile sosyal eğilimleri arasında bir ilişki olup olmadığını ele almaktadır. Aynı zamanda, dijital oyun bağımlık düzeyleri ile öğrencilerin sosyal uyumları, madde ve şiddetten kaçınma eğilimleri, okul ve aile statüleri, hedef ve idealler arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığını ortaya koymaktır. Öğrencilere ait özellikler cinsiyet, yaş, anne baba eğitim düzeyi, aile gelir düzeyi; dijital oyunlara ait özellikler ise oyun türü, oyun oynama süresi, oyun oynama araçları olarak ele alınmıştır. Araştırmanın evreni, 2019/2020 eğitim öğretim yılında Mersin ili genelinde özel ve kamu ortaokullarında okuyan 6, 7 ve 8 sınıf ortaokul öğrencilerinin tamamıdır. Bu çalışmada kartopu örneklem tekniği kullanılmış olup, araştırmaya Mersinin 13 farklı ilçesinden farklı sosyoekonomik seviyelerinden 987 ortaokul öğrencisi katılmıştır. Araştırmada ortaokul öğrencilerinin dijital oyun bağımlılıkları düzeyini belirlemek amacıyla“Ortaöğretim Öğrencilerinin Online Oyun Bağımlılığı Ölçeği”, ile ortaokul öğrencilerinin sosyal eğilimlerini ölçmek amacıyla“11-20 Yaş Öğrencilerde Sosyal Eğilimler Ölçeği”dijital ortam üzerinden uygulanmıştır. Araştırmada ortaokul öğrencilerin cinsiyet, yaş, sınıf, anne baba eğitim düzeyi, aile gelir düzeyi, oynadığı oyun türü, oyun süresi ve oynadıkları oyun araçları belirlemek amacıyla kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre ortaokul öğrencilerinin bağımlılık düzeylerinin yüksek olduğu öğrencilerin % 51,4'ü risk grubunda, % 29,2'si kontrol kaybının başladığı grupta, %10'u bağımlı grupta, % 8,8'i ise kontrolün bireyde olduğu grupta yer aldığı tespit edilmiştir. Yapılan ki-kare testi sonucunda, katılımcıların dijital oyun bağımlılık düzeyleri aile gelirleri, anne ve baba eğitim durumu ve yaşları arasında anlamlı bir fark bulunmadığı; cinsiyet, oyun türü ile oyun oynama süresi arasında ise istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Ortaokul öğrencilerinin dijital oyun bağımlılık düzeyleri sosyal eğilimlerinde fark yaratıp yaratmadığına bakıldığında öğrencilerin sosyal uyum düzeylerinde ve aile statülerinde anlamlı bir farklılık olduğu gözlemlenmiş; maddeden kaçınma, şiddetten kaçınma davranışlarında, okul statülerinde ve hedef ideallerinde anlamlı bir farklılık yaratmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research discusses the level of secondary school students' digital game addictions and whether there is a relationship between the students' level of addciton and their social tendencies. And also puts forward that if there is a significant relation between their digital game addiction level and students' social adaptation, tendency of substance and violence avoidance, school and family status, aims and dreams. The features of students are gender, age, parents' education level, income level; the features of the games are game type, gameplay duration, and gameplay tools. The population of research is all of the students that study in 6th, 7th and 8th grades of the public and private schools in Mersin. In this research, Snowball Sampling Theory was used and 987 students from 13 different districts of Mersin attended to the research. In the research, ' Secondary School Students' Digital Game Addiction Scale' was used in order to identify the addiction levels of secondary school students and likewise ' Social Tendencies of The Students Between 11-20 Scale' was applied on the internet in order to identify the tendencies of students. In the research, a self description form was used in order to get the necessary information about the students. According information obatined to the research, the level of addcition is high among the secondary school students. 51.4 % of the students are in the group of high risk, 29.2% of the students are in the group of losing control, 10% of the students are in the addictive group and 8.8% of the students are in the controlling group. As a result of the Chi-Square Test, there is not a significant difference among digital game addiction level, income, parents' education anda ge; but there is a statistically significant relation between gender, game type and gameplay duration. When looked at whether the students' addiction level makes difference on their social tendencies , it is observed that a significant difference at the social adaptaion level and family status; yet it does not a create a significant difference at the avoidance of substance and violance, school satatus and ideals.