MEB 2013 OÖEP ilkeleri doğrultusunda El Ele Okul Öncesi Eğitime 1-2-3 kitaplarının öğretmen görüşlerine göre incelenmesi
Investigation of the books 1-2-3 in Preschool Education Hand-to-Hand in accordance with the principles of the MEB 2013 PSEP
  1. Tez No: 674372
  2. Yazar: NESLİHAN ORHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ALİSİNANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi Eğitim Programı, Okul Öncesi Dönem, Okul Öncesi Öğretmeni, Çocuk Kitapları, Preschool Education Program, Preschool Period, Preschool Teacher, Children's Books
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Araştırmada kapsamında; MEB 2013 Okul Öncesi Eğitim Programı ilkeleri doğrultusunda El Ele Okul Öncesi Eğitime 1-2-3 kitaplarına ilişkin okul öncesi öğretmenlerin görüşleri tespit edilmiştir. Araştırmada;“El Ele Okul Öncesi Eğitime 1-2-3”kitapları MEB 2013 OÖEP ilkeleri açısından okul öncesi öğretmenlerinin görüşleri yarı yapılandırılmış sorular yardımıyla tespit edilmiştir. Çalışmada; araştırmacı tarafından oluşturulan“Kişisel Bilgi Formu”ve“Öğretmen Görüşme Formu”kullanılmıştır. Araştırma kapsamında; okul öncesi eğitim kurumlarında eğitim materyali olarak kullanılan“El Ele Okul Öncesi Eğitime 1-2-3”kitapları MEB 2013 OÖEP ilkeleri dikkate alınarak analiz yapılmıştır.“El Ele Okul Öncesi Eğitime 1-2-3”kitapları hem araştırmacı tarafından hem de katılımcılar tarafından incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Okul öncesi öğretmenlerine uygulanan görüşme formları için tematik analizler yapılmıştır. Tematik analizlerde; gözlem ve görüşme sonucunda elde edilen veriler düzenlenmiş ve yorumlanmıştır. Ayrıca okul öncesi öğretmenlerinin; %88'i“EL ELE 1-2-3”kitaplarının çocuğun bilişsel alanını desteklediği, %96'sı“EL ELE 1-2-3”kitaplarının gelişim alanları diğer çocuklardan farklı olanlara ilişkin uyarlamalar olmadığı, %44'ü“EL ELE 1-2-3”kitaplarında ele alınan kavramlar ile 2013 MEB OÖEP'de yer alan kavramların birbirine uyumlu olduğu, %96'sı“EL ELE 1-2-3”kitaplarının her yaş grubuna uygulanamayacağı, %52'si“EL ELE 1-2-3”kitaplarında yer alan etkinliklerin çocuk merkezli olmadığı, %66'sı“EL ELE 1-2-3”kitaplarında yer alan yönergelerin anlaşılır ve net olduğu, %98'i“EL ELE 1-2-3”kitaplarında yer alan etkinliklerin, çocuğu değerlendirmesi açısından yeterli olmadığı, %64'ü“EL ELE 1-2-3”kitaplarında renkler, resimler ve çizimlerin uygun olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Within the scope of the research; In line with the principles of the MoNE 2013 Preschool Education Program, the opinions of preschool teachers regarding the 1-2-3 books on Pre-School Education Hand in Hand were determined. In the research;“Hand in Hand in Preschool Education 1-2-3”books the views of pre-school teachers in terms of MEB 2013 OÖEP principles were determined by means of semi-structured interview forms. In the study;“Personal Information Form”and“Teacher Interview Form”developed by the researcher were used. In the scope of the research; Documentary analysis of the books“Hand in Hand Preschool Education 1-2-3”, which are used as educational materials in pre-school education institutions, was made by taking into consideration the MoNE 2013 OÖEP principles.“Hand in Hand Preschool Education 1-2-3”books were examined and evaluated by both the researcher and the participants. Thematic analyses were made for the interview forms applied to preschool teachers. In thematic analysis; data obtained as a result of observations and interviews were arranged and interpreted. Data collected through document review; It has been analysed in terms of content and descriptive. In addition, preschool teachers; 88%“EL ELE 1-2-3”books support the child's cognitive field, 96%“EL ELE 1-2-3”books are not adaptations related to the developmental areas of other children, 44%“EL ELE 1-2-3”books and the concepts in 2013 MEB OÖEP are compatible with each other, 96% of“EL ELE 1-2-3”books cannot be applied to all age groups, 52% of them are“EL ELE 1-2-3”. The activities in the“1-2-3”books are not child-centred, 66% of the instructions in the“EL ELE 1-2-3”books are understandable and clear, 98% are included in the“EL ELE 1-2-3”books. It was determined that the field activities were not sufficient in terms of evaluating the child, and the colours, pictures and drawings in 64% of the“EL ELE 1-2-3”books were not appropriate.