Taurin ekstraktı ile biyopolimer gıda ambalaj filmlerinin sentezi, antimikrobiyal ve migrasyon özelliklerinin incelenmesi
Investigation of the antimicrobial feature and migration characteristics of biopolymer food packaging films from taurine extract
  1. Tez No: 674378
  2. Yazar: CİHAT DEMİRCİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLAY BAYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Antimikrobiyal, biyofilm, biyobozunur, taurin, goji, Antimicrobial, biofilm, biodegradable, taurine, goji berry
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Dünyada gıda ambalajlamasında yaygın olarak kullanılan plastik ambalaj malzemeleri günümüzde çok büyük sorun teşkil etmektedir. Plastiklerin doğaya karışma süreleri asırlarca yıl sürebilmektedir. Bundan dolayı doğaya zarar vermeden kısa sürelerde bozunma gösterebilen antibakteriyel biyopolimer malzemeler önem kazanmaktadır. Kullanım ömrünü tamamladıktan sonra doğaya zarar vermeden karışabilen bu malzemeler; çevre dostu olmasından dolayı yakın gelecekte plastik gıda ambalaj malzemelerinin yerini alması öngörülmektedir. Bilinçli tüketiciler tarafından tercih sebebi olmakla beraber gıda ile etkileşime girmeyen, antibakteriyel direnci yüksek, dışarıdan ve içeriden gelebilecek patojenlere karşı sağlıklı bir bariyer görevi görmektedir. Antimikrobiyal gıda ambalaj filmleri, gıda ürünü içerisindeki patojen mikroorganizmaların gelişmesini inaktive ederek gıdaların raf ömrünü uzatmaktadır. Bu çalışmada, doğaya kısa sürede karışarak, korunmasını destekleyen biyopolimer özellikteki antimikrobiyal aktivite gösteren gıda ambalaj filmleri sentezlenmiştir. Başlangıç olarak farklı sıcaklıklarda kurutulmuş goji berry (kurt üzümü) meyvesinden elde edilen taurin (Ta) ekstraktları ile montmorillonit (Mt) killeri modifiye edilmiştir. Elde edilen organokiller, antibakteriyel özellik taşıyan sarımsak özütü garlik ekstraktı, nişasta, buğday gluteni, peynir altı suyu tozu ile etkileştirilmiştir. Antibakteriyel direnci yüksek, 3 farklı bileşimde biyopolimer ambalaj filmleri sentezlenmiştir. Film numuneleri sentezleme aşamasında HPLC, FTIR ve SEM analizleri ile karakterize edilmiştir. Sentezlenen biyofilmlere antibakteriyel ve migrasyon analizleri uygulanmış ve elde edilen sonuçlar karşılaştırılarak yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The plastic packaging materials, which are widely used in food packaging in the world, pose a huge problem in our present day. Decomposition of plastics or plastic materials in nature can last for centuries. Therefore, antibacterial biopolymers that can degrade in a short time periods without polluting the environment became vital. These biodegradable green materials, since they peacefully degrade in nature without environmental pollution or hazardous side effects, it can be predicted that they will replaced with non-degradable plastics as food packaging materials in the future. These biodegradable materials may act as a healthy protective barrier against potential internal or external pathogens, prevents the external unpredictable harmful effects and also provide high antibacterial resistance. It is known that antimicrobial food packaging films extend the shelf life of foods by inactivating the growth of pathogenic microorganisms in the food product by different mechanisms. In this study, biodegradable food packaging polymer films or materials showing antimicrobial activity with green sources were produced. For this aim, montmorillonite (Mt) clays were modified with taurine (Ta) extracts obtained from goji berry (goji berry) which were dried at different temperatures prior to the modification. Modified clay were interacted with the antibacterial garlic extract,starch, wheat gluten and whey powder for protective purposes. Biopolymer packaging films with high antibacterial resistance were synthesized in 3 different compositions and investigated by HPLC, FTIR, and SEM during the synthesis phase. Antibacterial effects and migration analysis were conducted and obtained results were compared with a statistical manner.