İş yaşamı kalitesinin sosyal kaytarma ve iş erteleme davranışı üzerindeki etkisi: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde çalışan hemşireler üzerinde bir araştırma
The effect of quality of work life on social loafing and procrastination behavior: A research on nurses working at the Health Practice and Research Hospital of Kahramanmaraş Sütçü Imam University
- Tez No: 674570
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH SOYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Sağlık Kurumları Yönetimi, Nursing, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: YaĢam Kalitesi, HemĢirelik YaĢamı Kalitesi, Sosyal Kaytarma, ĠĢ Erteleme, Quality of Life, Quality of Work Life, Quality of Nursing Work Life, Social Loafing, Job Procrastination
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÇalıĢma insan hayatının ayrılmaz bir parçasıdır. Hayatın büyük bir bölümünü kapsayan çalıĢma hayatı bireylerin hayatını fiziksel, psikolojik ve sosyal anlamda etkileyerek yaĢam kalitesini de büyük ölçüde belirlemektedir. Bu nedenle iĢ yaĢam kalitesi çalıĢanlar açısından önemli bir hale gelmektedir. Bu doğrultuda iĢ yaĢam kalitesi kavramı son zamanlarda giderek önem kazanmaya baĢlayarak, bireylerin verimli bir çalıĢma hayatı sürmesine olanak sağlamaktadır. Bu çalıĢmada sağlık kurumlarında çalıĢan hemĢirelerin iĢ yaĢamı kalitesinin sosyal kaytarma ve iĢi erteleme davranıĢı üzerindeki etkisinin belirlenmesi amaçlanmıĢtır. Bu amaç doğrultusunda, KahramanmaraĢ ilinde KahramanmaraĢ Sütçü Ġmam Üniversitesi Sağlık Uygulama ve AraĢtırma Hastanesi'nde çalıĢan 224 hemĢireye iĢ yaĢamı kalitesi ölçeği, sosyal kaytarma ve iĢ erteleme ölçekleri uygulanmıĢtır. ÇalıĢmada elde edilen veriler SPSS 22 (Sttistical Package for the Social Sciennes) paket programı ile analiz edilmiĢtir. Elde edilen veriler doğrultusunda analiz iĢlemine geçilmeden önce normal dağılım testi uygulanmıĢ ve parametrik testlerin kullanımına karar verilmiĢtir. Sayı-yüzdelik hesaplama, frekans analizi, güvenirlik analizi, bağımsız örneklem t testi, anova analizi (tek yönlü varyans analizi), spearman korelasyon analizi, basit ve çoklu regresyon analizi yöntemleri kullanılmıĢtır. Sonuç olarak, hemĢirelerde iĢ yaĢamı kalitesinin sosyal kaytarma algısını istatistiksel olarak anlamlı ve negatif yönde etkilediği belirlenmiĢtir. ĠĢ yaĢamı kalitesi alt boyutlarından iĢ algısı alt boyutunun sosyal kaytarma algısını ve iĢ erteleme davranıĢını istatistiksel olarak anlamlı ve negatif yönde etkilediği saptanmıĢtır. Sosyal kaytarma algısının iĢ erteleme davranıĢı üzerinde pozitif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi olduğu çalıĢmanın bir diğer sonucudur.
Özet (Çeviri)
Work is an integral part of human life. Working life, which covers a large part of life, affects the lives of individuals physically, psychologically and socially, and determines the quality of life to a large extent. Therefore, the quality of work life becomes important for employees. In this direction, the concept of work life quality has become increasingly important recently, allowing individuals to lead a productive working life. In this study, it was aimed to determine the effect of work life quality of nurses working in health institutions on social loafing and procrastination behavior. For this purpose, work life quality scale, social loafing and job procrastination scales were applied to 224 nurses working in KahramanmaraĢ Sütçü Ġmam University Health Practice and Research Hospital in KahramanmaraĢ. The data obtained from the study were analyzed with the SPSS 22 (Sttistical Package for the Social Sciennes) package program. In line with the obtained data, before starting the analysis process, normal distribution test was applied and it was decided to use parametric tests. Number-percentage calculation, frequency analysis, reliability analysis, independent sample t test, anova analysis (one-way analysis of variance), spearman correlation analysis, simple and multiple regression analysis methods were used. As a result, it has been determined that the quality of work life in nurses has a statistically significant and negative effect on IV the perception of social loafing. It was determined that the job perception subdimension, which is one of the sub-dimensions of work life quality, significantly and negatively affected the perception of social loafing and job procrastination. Another result of the study is that the perception of social loafing has a positive and statistically significant effect on procrastination.