Terör örgütleri'nin çocuk istismarı: DEAŞ örneği
Abuse of children by terrorist organizations: The case of DAESH
- Tez No: 674652
- Danışmanlar: PROF. DR. HAMİT EMRAH BERİŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Terör, Çocuk, Çocuk Asker, Çocuk Savaşçı, DEAŞ, Sosyalizasyon, Child Soldiers, Child Combatants, DAESH, ISIS, İslamic State, Socialization
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 288
Özet
Günümüzde çocukların küresel ölçekte savaş ve çatışmalarda kullanımı sürdürmekte ve uluslararası normlar ve kurallar çocukları korumakta yetersiz kalmaktadır. Bu bağlamda, çocukların silahlı örgütlerce terör amaçlı kullanımı günümüz güvenlik çalışmalarında irdelenen konular arasında yer almaktadır. Bir uluslararası güvenlik çalışması olan bu tez, Ortadoğu'da, 5-18 yaş arası çocukların terör amaçlı kullanımını DEAŞ terör örgütü özelinde ele alarak dini motifli terör örgütlerinde çocuk kullanımını araştırmayı amaçlamıştır. Tezde, çocukların terör amaçlı kullanımı olgusu uluslararası güvenlik açısından, örgüt içi sosyalizasyon çerçevesinde sistematik bir biçimde analiz edilmiştir. Çalışmayı özgün ve önemli kılan, DEAŞ'ın çocuk kullanımının örgüt içi sosyalizasyon kuramı çerçevesinde ele alınmasıdır. 1990-2020 yılları arasında DEAŞ tarafından kullanılan çocukların kısa vadeli amaçlar için mi kullanıldığı yoksa uzun vadeli bir yatırım olarak mı görüldüğü sorusu ekseninde değerlendirilen konu, tarihsel arka planı ile birlikte olay ve olgular ışığında irdelenmiştir. Bu çalışma, 'Giriş' ve 'Sonuç' hariç, toplam dört ana bölümden oluşmaktadır: Birinci bölümde terör ve terörist kimlik tanımı ele alınmış ve sosyalleştirme (sosyalizasyon-sosyal öğrenme) kuramı ve terörist kimlik ilişkisine değinilmiştir. İkinci bölümde terör amaçlı çocuk kullanımı sosyolojik ve tarihsel bağlamda ele alınmış, terör amaçlı çocuk kullanımı çocuk ve asker açısından nedenleri ve sonuçları özelinde incelenmiştir. Üçüncü bölüm çocuklarda terörist kimlik inşa süreci ve sosyalizasyon ilişkisini açıklamış, sosyalizasyon çeşitlerini özetleyerek, kız çocuklarının sosyalizasyon sürecindeki farklılığına vurgu yapmıştır. Tezin dördüncü kısmı DEAŞ örneği üzerinden terör amaçlı çocuk kullanımını incelerken, DEAŞ'ın tarihsel gelişimine kısaca değinmiş ve DEAŞ tarafından kullanılan çocukların hangi sosyalizasyon çeşitlerine maruz kaldıkları irdelenerek, çocukların kısa vadeli mi uzun vadeli mi kullanıldıkları analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
At the present time, children are still taking part in wars and armed conflicts on a global scale while the international norms and rules fall short to protect them. In this context, the use of children by terrorist organizations for military purposes is a contemporary discussion of security studies. This international security research focuses on the use of children between the ages of 5 and 18, in the Middle East by terrorist organizations with religious motifs, through the DAESH example. In this thesis, the use of children for terrorist purposes has been systematically analyzed in terms of international security within the framework of socialization within the organization. What makes the study unique and important is that the use of children for terrorist purposes is analyzed within the framework of the organizational socialization theory using DAESH as an example. Through an examination of historical background, fact and chain of events, this research focuses on whether the use of children by DAESH between the years 1990-2020 had short-term purposes or the children was seen as a long-term investment by the terrorist organization. This study consists of an introduction, four discussion chapters and the conclusion part. In the first chapter, the definition of terrorism and terrorist identity is given and the relation between the socialization (socialization-social learning) theory and terrorist identity building is discussed. In the second chapter, the use of children for terrorist purposes is discussed within a sociological and historical context. In the this chapter, use of children for military purposes is examined in terms of the reasons and consequences in relation to the children and the soldiers. The thirth chapter explains the terrorist identity building process of children, in relation to various socialization types, with special emphasis on gender difference in socialization processes. The fourth chapter of the thesis analyses the historical development of DAESH and its methods of socializing children within the organization, in order to find out whether the children are seen as short or long term investments by the terrorist organization.