Relapsing remitting multiple skleroz formundan sekonder progresif multiple skleroz formuna dönüşümde risk faktöleri
The risk factors of transformation from relapsing remitting multiple sclerosis form to secondary progressive multiple sclerosis form
- Tez No: 674717
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TAŞKIN DUMAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: progresif, remitting, risk, prognoz, epilepsi, trigeminal nevralji, optik nörit, alkol, sigara, multiple sclerosis, progressive, remitting, risk, epilepsy, trigeminal neuralgia, optic neuritis, alcohol, tobacco
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Multiple skleroz hastalarında relapsing remitting multiple sklerozdan sekonder progresif multple skleroz forma dönüşümde, sigara, alkol kullanımı, trigeminal nevralji varlığı, otonomik semptomların birlikteliği, geçirilen atak sayısı, akraba öyküsünün, optik atak öyküsünün, EDSS skorlarının, herhangi bir fizik tedavi ve rehabilitasyon programına dahil olup olmadığının, epilepsi birlikteliğinin, ilk atak semptomu ile tedaviye başlangıcı arasında geçen sürenin, manyetik rezonans görüntülemelerde servikal spinal kord lezyonu varlığının araştırılarak, klinik risk faktörlerinin belirlenmesi hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışma retrospektif bir araştırma olup, çalışma verileri hastanemiz poliklinik veritabanına kayıtlı Multipl Skleroz hastalarının sistemde mevcut olan bilgilerinden elde edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya 145 hasta dahil edildi.145 hastanın 71'i RRMS, 74'ü SPMS'ti. RRMS grubunun %1,4'i (n=1), SPMS grubunun ise %9,5'i (n=7) alkol kullanıyordu. (p=0,034). RRMS grubunda otonomik semptomu olan hastaların sayısı 6 (%8,5) iken, SPMS grubunda 38 (%51,4) idi. (p=0,001). RRMS grubunda trigeminal nevraljisi olan hastaların sayısı 2 (%2,8) iken, SPMS grubunda 9 (%12,2) idi(p=0,034). RRMS grubunda servikal lezyonu olan hastaların sayısı 31 (%43,7) iken, SPMS grubunda 61 (%82,4) idi(p=0,001). Tedaviye başlama süresi RRMS grubunda 6,14 ± 6,53, SMPS grubunda 10,74 ± 10,86 idi(p=0,001). Sonuç: Çalışmamızda ilk semptom ile tedaviye başlama arasında geçen sürenin uzun olması, ilk yapılan MR görüntülemelerde T2 lezyon sayısının fazla olması, ilk görüntülemelerde servikal spinal kordda plak varlığı, hastanın alkol tüketicisi olması, trigeminal nevralji ve otonomik semptomların varlığının RRMS'ten SPMS'e dönüşümde risk faktörü olarak kabul edilebilecek parametreler olarak kullanılabileceğine dair sonuçlar elde ettik.
Özet (Çeviri)
Aim: We aim to examine the risk factors of transformation from RRMS to SPMS, considiring the tobacco and alcohol usage, trigeminal neuralgia, autonomical symptoms, number of attacks, kinship narrative, optical attacks, scores of EDSS, physical therapy and rehabilitation, epilepsy, time between the first attack symptom and first treatment and cervical spinal cord lesion during magnetic resonance. Method : The datas are gatheredin a retrospective way from MS patients whose outcomes are filed in our hospital's database. Results: 145 MS patients are included in this research. 71 patients out of 145 are RRMS, 74 out of 145 patients are SPMS. 1,4% (n=1) of RRMS group, 9;5% of SPMS group had alcohol consumption(p=0,034). The autonomical symptoms of patients in RRMS group is 6 (8,5%) while the number of patients is 38 (51,4%) in SPMS group (p=0,001). The number of patients who had trigeminal neuralgia is 2 ( 2,8% ) in RRMS group while the number of patients who had trigeminal neuralgia is 9 ( 12,2% ) in SPMS group (p=0,034). The number of patients who had cervical spinal cord lesion is 31(43,7%) in RRMS group while the number of patients who had cervical spinal cord lesion is 61 (82,4%) (p=0,000 ). Conclusion : In our research, we had some parameters of the risks in transformation from RRMS to SPMS such as, the long time between the first symptom and first treatment, abudance of T2 lesions in MRI, the plague on the cervical spinal cord,alcohol consumption,trigeminal neuralgia andautonomical symptom