Giysi tasarımında geçmişe öykünme ve vintage giyim
Tendential in clothing design: Vintage clothing
- Tez No: 675238
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SAİM ENGİN AKDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Giyim Endüstrisi, Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Clothing Industry, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Giyim Tasarımı, Geçmişe Eğilim, Vintage, Giyim, Clothing Design, Tendency to the Past, Vintage, Clothing
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moda ve Tekstil Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Tekstil ve hazır giyim sektörü, özellikle 1980 sonrasında ihracata yönelik getirilen kalkınma politikası ile büyümeye başlayıp günümüze Türkiye'nin en büyük endüstri kollarından biri olarak gelmiştir. Ucuz pamuk ipliği imalatı, coğrafi konumun lojistik altyapılara elverişli olması, ürünlerin zamanında teslim edilmesi, üretimin yanında tasarım potansiyelinin de artması endüstrinin bu denli büyümesinin kanıtlarındandır. Ancak günümüzde Çin, Hindistan, Bangladeş gibi üretimin ve işçiliğin son derece ucuz olduğu ülkeler, Türkiye'nin rekabet gücünü zorlamaya başlamıştır. Bu gibi olumsuz durumlar karşısında Türkiye'nin katma değerli ürün oranlarını ve tasarım gücünü artırması kaçınılmaz olmuştur. Araştırmanın temel amacı, elde edilen verilerle giysi tasarımında geçmişe öykünme ve vintage giyim ile ilgili Katılım sağlayanların görüşlerinin ortaya konmasıdır. İfade edilen bu amaç doğrultusunda, Katılım sağlayanların vintage giyimi tercih etme sıklığı, vintage giyim ürünlerini tercih etmede markanın önemli olup olmadığı ve vintage giyimi bütçe açısından uygun bulup bulmadığı ile demografik özellikleri arasındaki ilişki ortaya konacaktır.
Özet (Çeviri)
Textile and apparel sector, in particular, starting to grow with the development policy after 1980 has brought for export to Turkey as one of today's largest industries. The production of cheap cotton yarn, geographical location is convenient for logistics infrastructures, delivery of products on time, increase in design potential as well as production is evidence of such a growth of the industry. But today China, India, the countries of manufacture and extremely cheap labor, such as Bangladesh, Turkey has begun to push competitiveness. In the face of such adverse conditions to increase the proportion of value-added products and design power of Turkey has become inevitable. The main aim of the study is to present the participants' opinions about vintage clothing and past emulation in garment design with the data obtained. For this purpose, the frequency of participants choosing vintage clothing, whether the brand is important in choosing vintage clothing products, whether vintage clothing is suitable in terms of budget and the relationship between demographic characteristics will be revealed.