Global hazır giyim pazarındaki tüketim eğilimlerinin analizi
Analysis of consumption tendencies in global clothing market
- Tez No: 675291
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEHER KANAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Global hazır giyim pazarı, hazır giyim sektörü, tüketim, tüketim eğilimleri, Global clothing market, clothing sector, consumption, consumption tendencies
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Global hazır giyim pazarı dünya ticaretinin önemli bir parçası olarak dünyadaki tüketim eğilimlerini etkileyen belli başlı pazarlardan birisidir. Bu bağlamda, bu tez, global hazır giyim pazarındaki tüketim eğilimlerini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda, uluslararası ticaret istatistiklerinden yararlanılarak dünyanın önde gelen hazır giyim ihracatçı ve ithalatçı ülkelerinin son on yıl içerisindeki ihracat veya ithalat miktarlarındaki değişimler ürün grupları bazında detaylı olarak analiz edilmiştir. Ayrıca, global hazır giyim ticaretinde önemli bir oyuncu olan Türkiye'nin ilk 1000 büyük sanayi kuruluşu içerisinde yer alan hazır giyim işletmelerine global hazır giyim pazarındaki tüketim eğilimleri hakkında bir anket çalışması uygulanarak elde edilen veriler incelenmiştir. Böylece, elde edilen birincil ve ikincil veriler kullanılarak dünya ticaretinde önemli bir yere sahip olan hazır giyim pazarındaki tüketim değişimleri ve ön plana çıkan ürün grupları ve akımlar ortaya konmuştur. Sonrasında, belirlenen tüketim eğilimleri baz alınarak global hazır giyim pazarında faaliyet gösteren hazır giyim işletmelerine/markalarına önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Global clothing market as a significant part of the world trade is one of the main markets, which affect the consumption tendencies in the world. In this context, this thesis, aims to analyze the consumption tendencies in the global clothing market. In accordance with the aim of the thesis, the alterations within the export and import values of leading global clothing exporter and importer countries are analyzed in detail. The analysis is performed on the product basis and contains the data of the last decade. Besides, a survey, which is about the consumption tendencies in global clothing market, is conducted to the clothing enterprises, which are involved in the biggest 1000 industrial enterprises of Turkey, which is a significant player in global clothing trade. Afterwards, the obtained data is evaluated. Thus, the consumption alterations and the prominent product groups and trends in the clothing market, which possesses a significant place in the world trade, are revealed by using primary and secondary data. Afterwards, suggestions are made to clothing enterprises/brands, which operate in global clothing market, on the basis of determined consumption tendencies.