Kolon adenokarsinomlarda glutamin sentetaz ekspresyonu ve prognostik parametreler ile ilişkisi
Glutamine synthetase expression in colon adenocarcinomasynthetase expression and relationship with prognostic parameters
- Tez No: 675295
- Danışmanlar: PROF. DR. TUBA KARA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Glutamin sentetaz, immunhistokimya, kolon adenokarsinom, Colon adenocarcinom, Glutamine synthetase, immunohistochemistry
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Kolorektal kanser en sık görülen üçüncü kanserdir. 2018 yılında kanser tanısı alan olguların %6,1'ini oluşturmaktadır. Adenokarsinomlarda en önemli prognostik parametre evre ve invazyon derinliğidir. Bu nedenle hastalarda sağkalım süresini uzatmanın anahtar yolu erken tanı ve tedavidir. Nükslerin önlenmesi adına da yeni prognostik belirteçlerin geliştirilmesi hayati önem arz etmektedir. Glutamin sentetaz (GS) ekspresyonunun kolorektal adenokarsinom (KRAK), hepatosellüler karsinom (HCC), meme, over kanseri ve diğer malign tümörler için bir prognostik belirteç olarak kullanılabilineceğini gösterseler de deneysel çalışmalar dışında yapılan KRAK ile ilgili insan kanserlerinde yapılan çalışmaya literatürde rastlanmamıştırr. Bu nedenle GS ekspresyonunun KRAK'da klinikopatolojik önemi belirsizliğini hala korumaktadır. Bizim çalışmamızda toplam 127 KRAK olgusuna immunhistokimyasal olarak GS uygulandı. Hastalara ait klinikopatolojik parametreler kaydedilerek GS ekspresyonu ile prognostik parametreler arasındaki ilişkiye bakıldı. Boyanma Kategorisi 1 olan 49 (%38,58), Boyanma Kategorisi 2 olan 43 (%33,86) ve Boyanma Kategorisi 3 olan 33 (%27,56) hasta incelendi. Diferansiyasyon derecesi 1 olan 60(%47,2), Diferansiyasyon derecesi 2 olan 47(%37), Diferansiyasyon derecesi 3 olan 18(%14,2) hasta değerlendirildi ve diferansiyasyon derecesinin boyanma skorları üzerine istatistiksel olarak herhangi bir etkisi bulunmamaktadır (p-değeri=0.840). İnvazyon derinliği pT1 olan 5(%3.9), pT2 olan 12(%9.4), pT3 olan 80(%63) pT4a olan 26(%20.5) pT4b olan 4(%3.1) hasta bulunmaktadır ve boyanma skorları üzerine İnvazyon derinliğinin istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi bulunmamaktadır (p-değeri=0.407). Sonuç olarak prognostik parametreler ile GS ekspresyonu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmadı. Elde ettiğimiz veriler GS ekspresyonunun KRAK'larda prognostik değerini desteklememektedir.
Özet (Çeviri)
Colorectal cancer is the third most common cancer. It constitutes 6.1% of the cases diagnosed with cancer in 2018. The most important prognostic parameter in adenocarcinomas is stage and depth of invasion. Therefore, the key way to prolong survival in patients is early diagnosis and treatment. It is vital to develop new prognostic markers to prevent relapse. Although they show that glutamine synthetase (GS) expression can be used as a prognostic marker for colorectal adenocarcinoma (CRAC), hepatocellular cancer (HCC), breast, ovarian cancer, and other malignant tumors, there is no study in human cancers related to CRAC, except experimental studies. Therefore, the clinicopathological significance of GS expression in CRAC still remains uncertain. In our study, GS was applied immunohistochemically to a total of 127 CRAC cases. The clinicopathological parameters of the patients were recorded and the relationship between GS expression and prognostic parameters was evaluated. 49 (38.58%) patients with Staining Category 1, 43 (33.86%) patients with Staining Category 2, and 33 (27.56%) patients with Staining Category 3 were studied. 60 (47.2%) patients with a degree of differentiation of 1, 47 (37%) with a degree of differentiation of 2, and 18 (14.2%) patients with a degree of differentiation of 3 were evaluated, and the degree of differentiation had no statistically significant effect on the staining scores (p-value = 0.840) There were 5 (3.9%) patients with pT1 invasion depth, 12 (9.4%) with pT2, 80 (63%) with pT3, 26 (20.5%) with pT4a and 4 (3.1%) patients with pT4b. it has no effect (p-value = 0.407). In conclusion, there was no statistically significant relationship between prognostic parameters and GS expression. It does not support the prognostic value of the GS expression we obtained in CRACs .