Akut koroner sendromlu hastalarda koroner trombüs aspirasyonunun koroner akım iyileşmesi ve uzun dönem sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonu üzerine etkisi
Evaluation of the effect of coronary thrombus aspiration on restoration of coronary flow and left ventricle ejection fraction in the long-term period in patients with acute coronary syndrome
- Tez No: 675584
- Danışmanlar: PROF. DR. CEM NAZLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Akut koroner sendrom, TIMI Akım hızı, trombüs aspirasyonu, Acute coronary syndrome, TIMI Flow rate, thrombus aspiration
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Kliniğimize akut koroner sendrom tanısıyla başvuran hastalarda trombüs aspirasyonu yapılan ve yapılmayan hasta gruplarının, koroner TIMI akım ve 1 yıllık takiplerinde sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonu üzerindeki etkilerini ve majör kardiovasküler sonuçlarıyla birlikte mortaliteleri araştırmayı amaçladık. Yöntem: Çalışmamıza; İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Ocak 2019 ve Mayıs 2020 tarihleri arasında akut koroner sendrom tanısıyla başvurup yatırılan ve invaziv girişim yapılan ve ayrıca bir yıllık düzenli poliklinik takibi olan retrospektif olarak tarandı. Toplamda 161 hasta çalışmamıza dahil edildi. Hastalar trombüs aspirasyon cihazı kullanılan ve trombüs aspirasyonu cihazı kullanılmayan olarak gruplandırıldı. Hastaların demografik ve laboratuar verileri değerlendirildi. Hastaların final TIMI akım hızları ve sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonu ve majör kardiovasküler sonuçlarıyla birlikte mortaliteleri karşılaştırıldı. Bulgular: Trombüs aspirasyonu kullanılan ve kullanılmayan hasta gruplarında final TIMI akım ve 1 yıllık takiplerindeki sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonu değerlerinde anlamlı fark saptanmadı. TIMI trombüs yükü ve modifiye TIMI trombüs yükü, trombüs aspirasyonu kullanılan hasta grubunda anlamlı olarak fazla bulunmuştur. Trombüs aspirasyonunun faydası özellikle yüksek trombüs yükü hastalarda daha fazla olabilir. Ayrıca trombüs aspirasyonu kullanılan grupta işlem sırasında GP IIb/IIIa inhibitörlerinin ve adenozin kullanımının anlamlı olarak fazla olduğu izlenmiştir. Bu durumun fazla trombüs yükü ile ilişkili olduğu görüşünü doğrulamaktadır. Tüm nedenlere bağlı ölümler ve major kardiyovasküler sonuçlar açısından iki grup arasında anlamlı fark izlenmemiştir. Sonuç: Akut koroner sendrom tanılı hastalarda trombüs aspirasyonu yapılmasının uzun dönemde kardiovasküler olay ve sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonu üzerine etkisi yapılmayan hastalarla benzerdir. Fakat trombüs aspirasyonunun özellikle yüksek trombüs yükü olan STEMI hastalarında koroner kan akımın sağlanmasında faydalı bir tedavi stratejisi olarak kullanılması düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
Background: We aimed to investigate the effects of coronary TIMI flow and left ventricular ejection fraction in 1-year follow-up and major cardiovascular outcomes and mortality in patients admitted to our clinic with the diagnosis of acute coronary syndrome. Material and Methods: Our work; We retrospectively scanned the patients who were admitted to İzmir Katip Çelebi University Atatürk Training and Research Hospital with the diagnosis of acute coronary syndrome between January 2019 and May 2020, underwent invasive intervention and also had regular outpatient follow-up for one year. A total of 161 patients were included in our study. The patients were grouped as those using a thrombus aspiration device and not using a thrombus aspiration device. Demographic and laboratory data of the patients were evaluated. Patients' final TIMI flow rates and left ventricular ejection fraction and major cardiovascular outcomes were compared, as well as mortality. Results: There was no significant difference in final TIMI flow and left ventricular ejection fraction values at 1-year follow-up in patient groups with and without thrombus aspiration. TIMI thrombus burden and modified TIMI thrombus burden were significantly higher in the patient group using thrombus aspiration. The benefit of thrombus aspiration may be greater, especially in patients with high thrombus burden. In addition, it was observed that the use of GP IIb/IIIa inhibitors and adenosine during the procedure was significantly higher in the group in which thrombus aspiration was used. This confirms the view that this situation is associated with excessive thrombus burden. There was no significant difference between the two groups in terms of all-cause mortality and major cardiovascular outcomes. Conclusion: In patients with acute coronary syndrome, the effect of thrombus aspiration on long-term cardiovascular events and left ventricular ejection fraction is similar to that of patients who do not. However, thrombus aspiration may be considered as a useful treatment strategy for maintaining coronary blood flow, especially in STEMI patients with high thrombus burden.