Farklı intrakanal medikaman uygulamalarının dört farklı apeks bulucunun ölçüm doğruluğuna etkisi
The effect of different intracanal medications on the accuracy of four different apex finders in measurement
  1. Tez No: 675583
  2. Yazar: HAMZA CUDAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUĞRUL ASLAN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: elektronik apeks bulucu, çalışma boyu uzunluğu, kalsiyum hidroksit, ikili antibiyotik patı, üçlü antibiyotik patı, electronic apex locator, working length, calcium hydroxide, double antibiotic paste, triple antibiotic paste
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmanın amacı; farklı kanal içi medikamanların varlığında dört farklı elekronik apeks bulucunun (EAB) ölçüm doğruluklarının karşılaştırılması ve rezidüel medikamanların yüzdesi (mm2) ile ölçümlerdeki sapmalar [elektronik uzunluk (EU)-gerçek uzunluk (GU)] arasında bir korelasyon bulunup bulunmadığının araştırılmasıdır. Çalışma için, 160 adet tek köklü ve tek kanallı maksiller santral kesici diş seçildi. Ölçümler sırasında sabit bir referans noktası elde etmek için dişler, mine-sement sınırından dekorone edildi. Tüm dişlerin gerçek uzunluğu (GU), 10X büyütme altında gözle tespit edildi. Kök kanalları 25 numaralı Ni-Ti döner eğe ile genişletildikten sonra Grup 1'de dişler Ca(OH)2 ile, Grup 2'de ikili antibiyotik patı (İAP) ile ve Grup 3'te üçlü antibiyotik patı (ÜAP) ile dolduruldu. Kontrol grubunda dişlere medikaman uygulanmayarak boş bırakıldı. 10 gün boyunca medikamanlı bekletilen dişler, 2,5 ml EDTA ile irrige edildikten sonra içerisinde aljinat bulunan plastik kaplara gömüldü. Elektronik uzunluklar (EU) üretici firmaların önerileri doğrultusunda tespit edildi. Her diş için EU'dan gerçek uzunluk (GU) çıkarıldı. Elde edilen veriler ±0,5 ve ±1 mm tolerans aralığında sınıflandı ve her tolerans aralığı için ki-kare testi ile istatistiksel karşılaştırmalar yapıldı. Elektronik ölçümler sonrası dişler uzunlamasına ortadan ikiye ayrılarak stereo-mikroskop altında fotoğraflandı. Image-J yazılımı kullanılarak medikamanlı alanın tüm alana oranı hesaplandı. Ölçümdeki sapmalar (EU - GU) ile medikaman yüzdeleri arasında bir korelasyon bulunup bulunmadığı değerlendirildi. Farklı kanal içi medikamanların varlığında EAB'lerin doğrulukları arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık görülmedi (p>0,05). Ayrıca, medikaman yüzdeleri ile EU ve GU farkları arasında güçlü bir korelasyon bulunmadı [Ca(OH)2 için r=0,296, ÜAP için r=0,025, İAP için r=0,123]. Çalışmadan elde ettiğimiz sonuçlar; farklı kanal içi medikamanların varlığında modern EAB'lerin apikal daralmayı belirlemede güvenle kullanılabileceğini gösterdi.
Özet (Çeviri)
This study aimed to detect if there was a significant difference among the measurement accuracy of four different electronic apex locators (EALs) when different intra-canal medicaments were present and assess the correlation between percentage (mm2) of residual medications and measurement deviations [electronic length (EL) - actual length (AL)]. 160 single-rooted and single-canal maxillary central incisors were selected for the study. Teeth were decoronated from the enamel-cementum junction to provide a reference point for measurements. Under 10X magnification, the actual length (AL) of all teeth was measured visually. In experimental roups root canals were shaped with a number 25 Ni-Ti rotary file and various medicamants were applied. In Group 1, Ca (OH)2 was applied to the root canal, whilst in Group 2 and Group 3, double antibiotic paste (DAP), and triple antibiotic paste (TAP) was applied to root canals respectively. In the control group, no medicaments was applied to root canals. Teeth were irrigated with 2,5 ml EDTA and then embedded in plastic containers consisting of alginate after being held with root canal medicaments for 10 days. Electronic lengths (EL) were determined according to manufacturer recommendations. For each tooth, AL was subtracted from the EL. The acquired data was classified in ±0.5 and ±1 mm tolerance limits, and the chi-square test was performed for each tolerance limit. After electronic measurement, the teeth were divided into two longitudinal slices and photographed under a stereomicroscope. Using Image-J software, the ratio of the medicated area to the whole area was determined. It was evaluated that if there was a relationship between measurement deviations (EL - AL) and percentage of medicated area. In the presence of various intracanal medicaments, no statistically significant was found regarding the accuracies of EABs (p> 0.05). There was no strong correlation was also found between the medicament percentages and measurement deviation. The findings of the study showed that modern EAB's can be used safely in the presence of various intra-canal medications to determine apical constriction.