Periodontologlar tarafından perimukozitis ve periimplantitis prevalans, etiyoloji ve tedavi yaklaşımlarının değerlendirilmesi
Evaluation of the prevalence, etiology and treatment procedures of perimucositis and periimplantitis among periodontists
- Tez No: 675589
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE SELİN YILDIRIM
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Anket, diagnoz, etiyoloji, periimplantitis, periodontolog, prevalans, Diagnosis, etiology, periimplantitis, periodontist, prevalence, questionnaire
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, periodontologlar tarafından periimplant hastalıkların prevalans, etiyolojisi, tanı ve tedavi yaklaşımını anket ile değerlendirmektir. Gereç ve yöntem: Daha önce yapılmış çalışmada güvenirliği ve geçerliliği alınmış anket 17 soru iki kısımdan oluşmaktaydı, ilk kısmında demografik bilgiler, ikinci kısmında ise periodontologların periimplant hastalıkların prevalans, etiyolojisi, tedavi yöntemleri ile ilgili sorular yer almaktaydı. Anket SurveyMonkeyTM kullanılarak oluşturuldu ve ankete giriş linki e-posta aracılığıyla gönderildi. Bulgular: Veri toplama, Kasım 2020 ile Şubat 2021 tarihleri arasında 212 periodontoloğun eksiksiz yanıtı ile tamamlandı. Periodontologların %64,2'si kadın, %60,4'ü 25-34 yaş aralığında, %57,5'i 0-5 yıldır çalışıyor ve %87,7'si implant yerleştiriyordu. Periodontologlar Türkiye'de implantı olan hastalarda perimukozitis görülme sıklığını %51-75 (%44,8), periimplantitis ise %26-50 (%52,4) olarak yanıtladı. Bakteriyel plağın (%100) etiyolojik faktör olduğu konusunda görüş birliği vardı. Bunu sırasıyla, hatalı oklüzal yükleme (%82,1) ve sigara (%77,4) takip etti. Periimplant hastalıkların tedavisinde en çok titanyum aletler (%80,2) kullandıklarını ve her zaman ağız hijyen eğitimi (%98,6), cerrahi olmayan debridman (%59,4) ve üst yapının oklüzyon kontrolünü (%56,1) yaptıklarını bildirdi. Periimplant hastalıkların idamesi için 3 aylık kontrol sıklığını (%68,9) tercih ettiklerini ve sadece %4,3'ü“mevcut”tedavi yöntemlerini çok etkili bulduğunu belirtti. Sonuç: Bu çalışma, periodontologlara göre Türkiye'de periimplant hastalıklarının sıklıkla karşılaşılan bir sorun olduğunu göstermiş ve periimplant hastalıkların tedavisinde standart bir protokol olmadığı, mevcut yöntemleri orta derecede etkili buldukları görüldü.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to investigate prevalence, diagnosis, etiology and treatment protocols of periimplant diseases periodontists in Turkey. Material and methods: The validated questionnaire consisted of 17 questions and two parts; first part including demographic data and second part including questions about prevalence, etiology and treatment protocols of periimplant diseases. Periodontists in Turkey were contacted by e-mail providing a link to access the questionnaire that was created using SurveyMonkey TM. Results: Data collection were completed between November 2020 and February 2021. 212 periodontists 64,2% female, 60,4% aged 25-34 years, 57,5% 0-5 years in practice, 87,7% placing implants. The majority of periodontists reported that the prevalence of periimplant mucositis is 51-75% (44,8%) and prevalence of periimplantitis is 26-50% (52,4%) in general population with dental implants in Turkey. There was an agreement as to the role of bacterial dental plaque (100%), and followed by adverse loading (82,1%), smoking (77,4%) as etiological factors. Titanium instruments (80,2%) were the most frequently used for debridement of implants. Most of the periodontists responded always applying oral hygiene instruction (98,6%), non surgical debridement (59,4%) and control of occlusion in the suprastructure (56,1%) for periimplant disease treatment. Periodontists preferred three months supportive care (68,9%) for periimplant diseases. Only 4,3% considered treatment very effective. Conclusion: This study demonstrated that periimplant diseases are frequently encountered problem in periodontal practice in Turkey. Periodontists believed treatment protocol moderately effective and absence of a successful standard therapeutic protocol.