Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun şiirlerinin değerler eğitimi açısından incelenmesi
The study of Bedri Rahmi Eyüboğlu's poems in terms of values education
- Tez No: 675653
 - Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA ALYILMAZ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
 - Anahtar Kelimeler: Bedri Rahmi Eyüboğlu, değerler, değerler eğitimi, evrensel değerler, ulusal değerler, Bedri Rahmi Eyüboğlu, values, values education, universal values, national values
 - Yıl: 2021
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
 - Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 200
Özet
Bu çalışmanın amacı; şiir ve düz yazı türünde ortaya koyduğu eserlerle Türk edebiyatının, resim alanındaki yaptığı çalışmalarla da Türk sanatının önemli isimlerinden biri olan Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun tüm şiirlerindeki değer ifadelerinden eğitsel unsur özelliği taşıyabilecek olanları belirlemektir. Betimsel tarama modelinin benimsendiği çalışmada Türkçe ve Sosyal Bilgiler derslerinin değerler eğitimi açısından zengin bir içeriğe sahip olması ve bu derslerde değerler eğitimine sıklıkla yer verilmesinden dolayı, 2019 Türkçe Dersi Öğretim Programı ve 2018 Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programı'nda yer alan değerler göz önünde bulundurulmuştur. Türkçe Öğretim Programı'nda belirtilen 10 kök değer, Sosyal Bilgiler Öğretim Programı'nda yer alan 18 değer ve bu değerlerden hareketle kazandırılmak istenen alt değerlerden yola çıkılarak araştırmacı tarafından 33 farklı değerin yer aldığı bir değerler listesi oluşturulmuştur. Sonradan bu listede yer alan 33 farklı değer, kendi arasında gruplandırılmıştır. Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun tüm şiirlerinin toplandığı Dol Karabakır Dol adlı eserindeki 222 şiir, listelenen 33 farklı değer bağlamında ayrıntılı olarak incelenmiş ve araştırma sonunda bu değerlere yönelik toplam 668 veriye ulaşılmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden biri olan betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun şiirleri oluşturmaktadır. Araştırmada veri kaynağı olarak Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun bütün şiirlerinin toplandığı Dol Karabakır Dol adlı şiir kitabı kullanılmıştır. Araştırmanın sonunda Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun şiirlerinin Millî Eğitim Bakanlığının belirlemiş olduğu değerler bakımından çok zengin bir içeriğe sahip olduğu ve şiirlerinde en fazla yer verdiği üç değerin; doğaya duyarlı olma, halk kültürüne duyarlı olma, memleket sevgisi ve özlemi değerleri olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the value expressions of Bedri Rahmi Eyüboğlu, one of the important names of Turkish art, with the works he produced in the genre of poetry and prose, and his works in the field of painting in Turkish literature, which can have an educational element feature. In the study, in which the descriptive survey model was adopted, the values in the 2019 Turkish Course Curriculum and the 2018 Social Studies Curriculum were taken into consideration, as it has a rich content in terms of education of Turkish and Social Studies lessons and the education of values is frequently included in these lessons. Based on the 10 root values specified in the Turkish Education Program, the 18 values in the Social Studies Curriculum, and the lower values that are desired to be gained from these values, a list of values including 33 different values was created by the researcher. Later, 33 different values in this list were grouped among themselves. 222 poems in Bedri Rahmi Eyüboğlu's work called Dol Karabakır Dol, in which all of his poems were collected, were examined in detail in the context of 33 different values listed, and a total of 668 data for these values were reached at the end of the research. Descriptive survey model, which is one of the qualitative research methods, was used in the study. The poems of Bedri Rahmi Eyüboğlu constitute the population of the research. The poetry book Dol Karabakır Dol, in which all of Bedri Rahmi Eyüboğlu's poems were collected, was used as the data source in the study. At the end of the study, it was determined that Bedri Rahmi Eyüboğlu's poems have a very rich content in terms of the values determined by the Ministry of National Education and the three values that he places the most in his poems are: being sensitive to nature, being sensitive to folk culture, love and longing for the country.