Aḥmed bin El-Hasan bin El-Aḥnef'in Mehmed Sâkıb tarafından tercüme edilen Kitābü Bayṭara adlı eseri (vr.1b-63a) (giriş-metin-dizin-tıpkıbasım)
Ahmed b. Al-Hasan bin Al-Ahnef's book Kitâbü Baytara translated by Mehmed Sâkib (1b-63a) (introduction, text, index, facsimile)
- Tez No: 675889
- Danışmanlar: PROF. DR. MESUT ŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kitâbü Baytara, baytarname, Eski Anadolu Türkçesi, Türk dili, Kitâbü Baytara, baitarnama, Old Anatolian Turkish, Turkish language
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 428
Özet
Bu çalışmada Manisa Yazma Eserler Kütüphanesi'nde 45 Hk. 5333 numarada kayıtlı olan Kitâbü Baytara adlı eserin dil incelemesi yapılmıştır. Ahmed b. el-Hasan b. el-Ahnef tarafından yazılan eser Arapçadır. Eserin tercümesini Mehmed Sâkıb Efendi yapmıştır. Baytarname türünde yazılan eserde atların özellikleri, hastalıkları ve bu hastalıkların tedavi usulleri anlatılmaktadır. Çalışmada giriş, metin, dizin ve tıpkıbasım bölümleri bulunmaktadır. Girişte baytarname türü hakkında bilgi verilmiş, metnin imlâ, ses ve şekil özellikleri incelenmiştir. Metin bölümünde metnin 1b-63a varaklarının transkripsiyon alfabesi ile Latin harflerine aktarımı yapılmıştır. Dizinde ise metinde geçen kelime ve kelime gruplarının metinde geçen anlamları verilmiştir. 19. yüzyılda tercüme edilen Kitābu Bayṭara, Eski Anadolu Türkçesi ila geleneğini devam ettirmesi sebebiyle Türk dili açısından önem teşkil etmekte ve atların bakımları ve hastalıklarının tedavi usulleri hakkında bilgi vermesi bakımından da veterinerlik sahasında faydalanılacak bir kaynak niteliği taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Inthis study, is to conduct a language analysis of the forensic work,called Kitābü Bayṭara registered in the Manisa Manuscripts Library at number 45 Hk. 533 was made.The work written by Ahmed b. al-Hasan b. al Ahnef is in Arabic. The translation of the work was made by Mehmed Sâkıb Efendi. In the work written in the type of baitarname, the characteristics and diseases of horses and the treatment methods of these diseases are explaned. The study composed of four chapters: introduction, text, index and facsimile. In the introduction part, there is some information about baitarnama's kind, the autor of the work, the interpreter and the parts of the text. Then the text's language examination is made by properties of spelling, phonology and morphology. In the text part, there is a transcription of the Kitâbü Baytara's 1b-36a sheet's to the Latin alphabet.Kitâbü Baytara, which is getting translated in 19th century, is important for Turkish language because of it contains linguistic properties of old Anatolian Turkish. Also, the text informs in terms of taking care of horses and how to treat their diseases, Because of this quality Kitabu Baytara is also a important source for veterinery.