İBB Şehir Tiyatroları'nın kültür politikaları bağlamında incelenmesi
An overview to İstanbul Metropolitan Municipality Theatres in context of culture policies
  1. Tez No: 675972
  2. Yazar: EFE YEŞİLAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEZA SİNANLAR USLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: İBB Şehir Tiyatroları, Darülbedayi, Kültür Politikaları, Kültür Yönetimi, Milli Kültür Şuraları, İstanbul Metropolitan Municipality Theatres, Darülbedayi, Culture Policies, Culture Management, National Cultural Councils
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
İstanbul'un kültür kurumları arasında kültür ve sanat tarihimiz açısından birçok gelişmeye vesile olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, kentin kültür yaşamı açısından önemli bir araştırma konusu olmuştur. Bu yüksek lisans tez çalışmasının amacı da İstanbul'un kültür yaşamında önemli bir yere sahip olan Şehir Tiyatroları'nı kültür politikaları bağlamında incelemektir. Bu bağlamda Darülbedayi adını aldıktan sonra sırasıyla Şehir Tiyatrosu ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları adını almasıyla kurumun yaşadığı dönüşümler, üretilen eserler ve Türk tiyatrosuna kazandırdığı sanatçılar, kültür yönetimi ve kültür ürünü bağlamında ele alınmıştır. I. Dünya Savaşı'nın arifesinde 1914 yılında kurulan kurum, günümüze kadar ulaşan tarihi ile Türk tiyatrosunda ulusal bir dil oluşturma amacında önemli girişimlerde bulunmuştur. 1914 yılının kültür ve sanat anlayışına zemin oluşturan Tanzimat dönemi ile başlayan yönelimi, kurumun kültür anlayışını idrak edebilmek için incelemek önemlidir. Bu nedenle söz konusu tez çalışması kurumun oluşumunda önemli bir payı olan Geleneksel Türk Tiyatrosu ile Tanzimat dönemi anlayışı çerçevesinde 1914 yılından başlayarak günümüze kadar ulaşan süreci kapsamaktadır. Osmanlı İmparatorluğu'nun ve Türkiye Cumhuriyeti'nin en zengin şehri olan İstanbul, toplumun kültürel yönelimini ve sanat bilincinin oluşmasında şüphesiz ki önemli bir rol oynamıştır. Bu sebeple ülke yönetiminin kültür politikaları ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kültür yönetimi anlayışını ortaya koymak adına çalışmanın ana konusu olan Şehir Tiyatroları, önemli bir yere sahiptir. Belediye yönetiminin kültür anlayışı ile ilintili olarak ilerleme sağlayan kurum, sanatın doğasında olan muhalif tarafı ile özgünlüğünü korumuş ve İstanbul'un kültür envanteri içinde en önemlilerden biri olarak kültür yönetimi ve kültür politikaları açısından değerlendirilecek önemli bir örnek olmuştur.
Özet (Çeviri)
Among the cultural institutions of Istanbul, Istanbul Metropolitan Municipality Theatres, which has been instrumental in many developments with regards to our culture and art history, has been an important research subject in terms of the cultural life of Istanbul. The purpose of this master thesis is to examine the City Theaters, which have an important place in the cultural life of Istanbul, in the context of cultural policies. In this context, the transformations of the institution by taking first the name Darülbedayi and respectively Istanbul City Theatre and Istanbul Metropolitan Municipality Theatre, the works it produced and the artists it brought in Turkish Theatre were discussed in the context of culture management and culture product. Established in 1914 on the eve of World War I, the institution has made important attempts to create a national language in Turkish theater by the help of its history reaching up today. In order to comprehend the cultural of the institution, it is important to examine the orientation that started with the Tanzimat era, which formed the basis for the culture and art of 1914. The richest city of the Ottoman Empire and the Republic of Turkey, Istanbul, has undoubtedly played an important role in the formation of the community's cultural orientation and awareness of art. For this reason, City Theaters, which is the main subject of this study, has an important place in order to reveal the cultural policies of the country's administration and the cultural management understanding of the Istanbul Metropolitan Municipality. The institution, which has progressed in relation to the understanding of culture of the municipal administration, has preserved its originality with its opposition in nature and has become an important example to be evaluated in terms of cultural management and cultural policies as one of the most important in Istanbul's cultural inventory.