2016-2020 yılları arasında lenfoma tanısı alan hastaların dağılımı ve uluslararası prognostik skorlara göre tedaviye yanıt oranlarının değerlendirmesi
Distribution of patients diagnosed with lymphoma between2016-2020 and evaluation of treatment response rates according tointernational prognostic scores
  1. Tez No: 676187
  2. Yazar: MUHAMMET EMİN KALAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYSUN GÖNDEREN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: Lenfoma, prognoz, uluslararası prognostik faktörler, Lymphoma, prognosis, international prognostic factors
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç Hematolojik maligniteler içinde geniş bir yer kaplayan lenfomaların ayırıcı tanılarının yapılması, histopatolojik olarak doğru tiplendirilmesi; tedavi protokolleri açısından hayati önem arz etmektedir. Hastanın prognozunu tahmin etmek için uluslararası prognostik faktörler belirlenmiştir. Bu çalışmada 2016-2020 yılları arasında Kütahya'da tanı alan lenfoma hastalarının demografik özeliklerinin ve lenfoma alt tiplerinin belirlenmesi ve uluslararası prognostik skorlara göre tedaviye yanıt oranlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem 2016-2020 yılları arasında Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hematoloji polikliniğinde takip edilen 50 lenfoma hastasının demografik özellikleri, alt grup tiplendirmesi, evre ve prognostik faktörleri kaydedildi. Pozitron emisyon tomografi-bilgisayarlı tomografi (PET-CT) incelemesi tanı anı, tedavi ortası ve sonunda nükleer tıp uzman hekimi tarafından yorumlanmıştır. Tam yanıt-kısmi yanıt veya progresyon durumunun uluslararası prognostik skorlar ile ilişkisi değerlendirilmiştir. Bulgular Hastalarımızın %50'si erkekti ve tanı anında yaş ortalaması 53,18'di. Hastaların 23 tanesi Hodgkin lenfoma (HL) ve 27 tanesi Non-hodgkin lenfoma (NHL) tanısı almıştı. HL tanısı alan hastalarımızın tanı anındaki yaş ortalamasını 44,09 olarak saptarken, NHL tanısı alan hastalarımızın tanı anındaki yaş ortalamasını 60,93 olarak saptadık. Çalışmamızda HL tanılı hastaların interim PET-CT tam metabolik yanıt oranlarını iyi prognostik grupta %100 ve kötü prognostik grupta %61 olarak saptadık. HL tanılı hastaların tedavi sonu PET-CT tam metabolik yanıt oranlarını iyi prognostik grupta %100 ve kötü prognostik grupta %88 olarak saptadık. NHL tanılı hastaların interim PET-CT tam metabolik yanıt oranlarını iyi prognostik grupta %77,8 ve kötü prognostik grupta %88,9 olarak saptadık. NHL tanılı hastaların tedavi sonu PET-CT tam metabolik yanıt oranlarını iyi prognostik grupta %83,3 ve kötü prognostik grupta %100 olarak saptadık. Sonuç Bu çalışmada hem HL hem de NHL tanılı hastalarda uluslararası prognostik skorlara göre iyi ve kötü prognostik gruptaki hastaların tedavi sonu tam yanıt oranları farklılık göstermemiştir. Uluslararası prognostik indeksler tüm lenfoma hastalarında uzun süreli hastalıksız sağkalım ve genel sağkalım oranları ile ilişkili olması nedeniyle aktif olarak kullanılmaktadır. Ancak hastanın prognostik skorlara göre iyi ya da kötü prognostik grupta olması PET-CT ile değerlendirilen tedavi sonu metabolik yanıt oranlarını etkilemiyor gibi görünmektedir.
Özet (Çeviri)
Goal Differential diagnosis of lymphomas, which occupy a large place among hematological malignancies, histopathologically correct classifying; It is of vital importance in terms of treatment protocols. International prognostic factors have been determined to predict the patient's prognosis. In this study, it is aimed to determine the demographic characteristics and lymphoma subtypes of lymphoma patients diagnosed in Kütahya between 2016-2020 and to evaluate the response rates to treatment according to international prognostic scores. Method Demographic characteristics, subgroup typing, stage and prognostic factors of 50 lymphoma patients followed in the Hematology policlinic of Kütahya Health Sciences University Evliya Çelebi Training and Research Hospital between 2016 and 2020 were recorded. The positron emission tomography-computed tomography (PET-CT) examination was interpreted by the nuclear medicine specialist at the time of diagnosis, in the middle and at the end of the treatment. The relationship of complete response-partial response or progression status with international prognostic scores was evaluated. Results 50% of our patients were male and the average age at the time of diagnosis was 53,18. Twenty-three of the patients were diagnosed with Hodgkin lymphoma (HL) and 27 with Non-Hodgkin lymphoma (NHL). While we found theaverage age of our patients diagnosed with HL to be 44,09 at the time of diagnosis, we found the average age to be 60,93 for our patients diagnosed with NHL. In our study, we found the interim PET-CT complete metabolic response rates of patients with HL to be 100% in the good prognostic group and 61% in the poor prognostic group. We found the end- of-treatment PET-CT complete metabolic response rates of patients with HL to be 100% in the good prognostic group and 88% in the poor prognostic group. We found the interim PET-CT complete metabolic response rates of patients with NHL to be 77,8% in the good prognostic group and 88,9% in the poor prognostic group. We found the complete metabolic response rates of PET-CT patients diagnosed with NHL to be 83,3% in the good prognostic group and 100% in the poor prognostic group. Conclusion In this study, the end-of-treatment complete response rates of the patients in the good and bad prognostic groups did not differ according to the international prognostic scores in both patients with HL and DLBCL. International prognostic indices are actively used because they are associated with long-term disease-free survival and overall survival rates in all lymphoma patients. However, the fact that the patient is in the good or bad prognostic group according to the prognostic scores does not seem to affect the metabolic response rates evaluated by PET-CT.