Klonal aplastik anemi hastalarında klinik tablo ve yönetimi
Clinical picture and management of clonal aplastic anemia patients
  1. Tez No: 676224
  2. Yazar: MÜCAHİT SALTAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM CELALETTİN HAZNEDAROĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: Kanama, enfeksiyon, immunsupresif tedavi, allojenik kemik iliği transplantasyonu, eltrombopag, mortalite, Bleeding, infection, immunosuppressive therapy, allogeneic bone marrow transplantation, eltrombopag, mortality
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Aplastik anemi, kemik iliğinin anormal infiltrasyon veya fibrozisi olmadan; hiposelüler kemik iliğinin görüldüğü pansitopeni ile seyreden enfeksiyon, kanama gibi hayatı tehdit edici komplikasyonlara yol açabilen bir hastalıktır. Çalışmamızda aplastik anemi hastalarında hemoglobin, beyaz küre ve trombosit değerleri için eşik değerler belirlenerek hastalarda var olan sitopeni seviyeleri ile kanama ve enfeksiyon arasındaki paralelliğin ve aplastik anemi hastalarında hastalığın yönetiminin retrospektif olarak analiz edilmesi amaçlanmaktadır. Çalışmaya 2002-2019 tarihleri arasında takip edilen 87 aplastik anemi hastası dahil edilmiştir. Çalışmamıza dahil edilen aplastik anemi hastalarında tanı anında ortalama yaş 42(17-93) olup hastaların %49.4'ü erkek, %50,6'sı kadındır. Tüm hasta grubunda izlemde 48 hastada (%55.2) kanama epizodu, 68 hastada (%77.8) bakteriyel enfeksiyon, 31 hastada (%35.6) viral enfeksiyon, 35 hastada (%40.2) fungal enfeksiyon, 6 hastada (%6.9) pcp enfeksiyonu saptandı. Tüm hasta grubunda tanı anında 13 hastada (%52) kemik iliği displazisi, 6 hastada (%18.8) kemik iliği blast oranı >%5 olarak görüldü. Tüm hasta grubunda izlemde 80 hastaya (%92) trombosit transfüzyonu, 78 hastaya (%89.6) eritrosit transfüzyonu, 38 hastaya (%43.7) g-csf desteği verildi. Tüm hasta grubunda immunsupresif tedavi olarak siklosporin ve ATG kombine kullanımı ile, siklosporin veya ATG nin tek başına kullanılması arasında mortalite oranları açısından istatiksel olarak anlamlı fark saptandı(p0.05), bakteriyel enfeksiyon (p=0.726), viral enfeksiyon (p>0.05 ), fungal enfeksiyon (p=0.056), pcp enfeksiyonu (p>0.05) ve mortalite (p>0.05) ile arasında istatiksel olarak anlamlı fark saptanmadı.
Özet (Çeviri)
Aplastic anemia is a disease that can lead to life-threatening complications such as infection and bleeding, progressing with pancytopenia in which hypocellular bone marrow is seen, without abnormal infiltration or fibrosis of the bone marrow. In our study, it is aimed to analyze the parallelism between bleeding, infection and cytopenia levels in patients with aplastic anemia by determining the threshold values for hemoglobin, white blood cell, and platelet values and also to examine the management of the treatment of this disease in these patients retrospectively.87 patients with aplastic anemia followed between 2002-2019 were included in the study. In the patients with aplastic anemia included in our study, the mean age at the time of diagnosis was 42(17-93), and 49.4% of these patients were male, 50.6% were female. In the whole patient group, bleeding episodes were detected in 48 patients (55.2%), infection; bacterial in 68 patients (77.8%),viral in 31 patients (35.6%), fungal in 35 patients (40.2%), PCP in 6 patients (6.9%) during follow-up. In all patient group, bone marrow dysplasia was seen in 13 patients (52%) and bone marrow blast rate was >5% in 6 patients (18.8%) at the time of diagnosis. In the whole patient group, platelet transfusion was given to 80 patients (92%), erythrocyte transfusion to 78 patients (89.6%), and g-csf support to 38 patients (43.7%). There was a statistically significant difference in mortality rates between the combined use of cyclosporine and ATG as immunosuppressive therapy and the use of Cyclosporine or ATG alone in all patient groups (p 0.05), infection; bacterial (p = 0.726), viral (p> 0.05), fungal (p = 0.056), pcp (p> 0.05) and mortality (p> 0.05).