Hüseyin bin Rüstem'in Kasîde-i Münferice şerhi
Huseyin bin Rustem's commentary of Kaside-i Munferice
- Tez No: 676257
- Danışmanlar: PROF. DR. ÂLİM YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Religion, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: İbnü'n-Nahvî, Kasîde-i Münferice, Hüseyin bin Rüstem, Şerh, Şerh-i Kasîde-i Münferice, Ibn al-Nahvi, Kasıda-ı Munfarıja, Hüseyin bin Rüstem, Sharh, Sharh-ı Kasıda-ı Munfarıja
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Kasîde-i Münferice'nin yazarı İbnü'n-Nahvî'nin vefatından yaklaşık beş yüzyıl sonra yazılmış olan Hüseyin bin Rüstem'in Şerh-i Kasîde-i Münferice isimli eserinin incelemesi üzerine olan çalışmamız, giriş ile birlikte üç bölümden ve sonuçtan oluşmaktadır. Tezin giriş bölümünde, şerh ve şerh edebiyatına değinildikten sonra, kaynak metnin müellifi olan İbnü'n-Nahvî'nin hayatı ve eserleri üzerinde durulmuştur. Münferice kasîdesi hakkında genel bilgi verilerek Klasik Türk Edebiyatı'ndaki yerine dikkat çekilmiştir. Birinci bölümde, bahsi geçen şerhin yazarı olan Hüseyin bin Rüstem'in hayatı hakkında bilgi verilmiş ve çalışmamızın konusunu teşkil eden Münferice şerhi incelenerek, onun şerh metodu üzerinde durulmuş, yararlandığı kaynaklar hakkında bilgi verilmiştir. Çalışmamızın ikinci bölümünde de adı geçen eserin transkripsiyonlu metni verilmiştir. Metin, Süleymaniye Kütüphanesi Nuruosmaniye 4038 numaralı nüsha esas alınarak okunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study includes work that Sharh-ı Kasıda-ı Munfarıja written by Hüseyin bin Rüstem which is Kasıda-ı Munfarıja written by Ibn al-Nahvi after five-century has three-chapter with an introduction and conclusion. In the introduction part of the thesis, after mentioning the literature of commentary and commentary, the life and works of Ibn al-Nahvi, who is the author of the source text, are emphasized. By giving general information about the Kasıda-ı Munfarıja, its place in Classical Turkish Literature has been pointed out. In the first chapter, Information was given about the life of Hüseyin bin Rüstem and the individual Sharh-ı Munfarıja, which constitutes the subject of our study, was examined, his annotation method was emphasized and information was given about the sources he used. In the second chapter of the study, the transcribed text of work that was mentioned has been given. The text's assessment is based on Süleymaniye library Nuruosmaniye copy no: 4038.