Gelişmekte olan ülkelerde kripto para kullanımının davranışsal finans perspektifinden analizi: Türkiye örneği
Crypto currency behavior in developing countries from the perspective of behavioral finance: The case of Turkey
  1. Tez No: 676373
  2. Yazar: SERHAT AKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMRE ALKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: davranışsal finans, kripto para, blockchain, behavioral finance, cyrptocurrency, blockchain
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
İnternet teknolojilerinin gelişimi, bireylerin tüketim ve yatırım davranışlarında değişim yaşanmasına yol açmaktadır. Dijital dönüşümün finans üzerindeki etkileriyle ortaya çıkan gelişmelerden biri de kripto para ve Blockchain sistemidir. Küresel ölçekte hızla yükselen işlem hacmiyle birlikte inovasyonu besleyen yeni bir finansal sistemin ortaya çıkmasına olanak sağlamıştır. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde yüksek ilgiyle karşılanması bu ülkelerdeki yatırımcıların davranışsal eğilimleri üzerine çalışmaya imkan sağlamıştır. Türkiye'de de kripto para birimlerine ilginin hızla arttığı görülmektedir. Çalışmanın amacı, gelişmekte olan ülkelerden biri olan Türkiye'de kripto para yatırım davranışının altında yatan eğilimleri davranışsal finans perspektifinden açıklamaktır. Bu amaçla gelişmekte olan ülkelerdeki kripto para davranışına ilişkin literatürdeki çalışmalara yer verilmiş ve Türkiye'de amaçsal örnekleme yöntemiyle seçilen 240 kripto para yatırımcısı ile anket yapılmıştır. Veriler, SPSS programı aracılığıyla analiz edilmiş ve bağımsız örneklemler t-testi ile tek yönlü ANOVA testi yapılarak değerlendirilmiştir. Araştırma bulgularında, kripto para yatırımcılarının davranışsal finans kapsamında açıklanan eğilimlerinin cinsiyete göre anlamlı farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Ancak kripto para yatırımcılarının davranışsal finans kapsamında açıklanan eğilimlerinin medeni hal, yaş, eğitim düzeyi, gelir düzeyi, kripto paraya yatırım süresi ve kripto para piyasalarını takip sıklığı ile anlamlı farklılık göstermediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The advancement of internet technologies initiates the transformation of individual consumption and investment behaviors. Among the developments in the field of finance emerging simultaneously with the digital transformation are the cryptocurrencies and Blockchain system. As the global transaction volume rises immensely, a new financial system starts to emerge. The fact that such developments have been welcomed with enthusiasm, especially in developing countries, provides an opportunity for research into the investors' behavioral biases in these countries. It is clear that there is a rapidly growing interest in cryptocurrencies in Turkey. The purpose of this study is to describe the underlying biases of the cryptocurrency investment behavior in Turkey, which is a developing country, from the perspective of behavioral finance. Therefore, a survey has been conducted on 240 cryptocurrency investors in Turkey, who were selected based on the purposeful sampling method, and the literature studies on the cryptocurrency behavior in the developing countries have been included within the scope of this study. Analyzed via SPSS software, the data has been evaluated by performing an unpaired t-test and one way ANOVA test. It is found that, in terms of behavioral finance, the cryptocurrency investor biases show a meaningful variation based on gender. However, it is concluded that no remarkable variation has been found in the cryptocurrency investor biases, as defined by behavioral finance, in terms of civil status, age, level of education or income, duration of investment in the cryptocurrencies, and frequency of monitoring the cryptocurrency markets.