Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın Kuyruklu Yıldız Altında bir İzdivaç adlı romanında deyimler
Idioms in Hüseyin Rahmi Gürpınar's novel A Marriage Under the Comet
- Tez No: 676428
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. FAYSAL OKAN ATASOY
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
 - Anahtar Kelimeler: Hüseyin Rahmi Gürpınar, Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç, Deyimler, Kinaye, Hüseyin Rahmi Gürpınar, Marriage Under the Comet, Idioms, allusion
 - Yıl: 2021
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 531
Özet
Bu çalışmada, Hüseyin Rahmi GÜRPINAR'ın Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç adlı romanında yer alan deyimler tespit edilerek Güncel Türkçe Sözlük ve TDK Çevrimiçi Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü ile karşılaştırılmıştır. Deyimlerin anlam ve yapı bakımından zamana bağlı değişme gösterip göstermediği veya deyimin günümüzdeki işlevi tespitinin sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi amacıyla eserin birinci baskısı esas alınmıştır. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde çalışmanın amacı, yöntemi, sınırları; Hüseyin Rahmi GÜRPINAR'ın hayatı ve edebî kişiliği hakkında bilgiler yer almaktadır. İkinci bölümde deyimlerle ilgili nazarî bilgiler verilerek bu bilgiler ışığında tespit edilen deyimlerin karşılaştırma ve incelemeleri yapılmıştır. Üçüncü bölümde deyimlerin oluşma şekline ve deyimin anlamının üzerine bina edildiği kinaye ve kinayeli söyleyişin yardımcı olacağı düşüncesiyle“kinaye”nin tarifi ve özelliklerine yer verilmiştir. Dördüncü bölümde romanın bütün kelimelerini ihtiva eden dizin yer almaktadır. Kelimeler ve deyimler metinde geçtikleri bağlama göre anlamlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the idioms in Hüseyin Rahmi GÜRPINAR's novel Marriage Under Comet were determined and compared with the Güncel Türkçe Sözlük [Current Turkish Dictionary] and Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü [Proverbs and Idioms Dictionary] The first edition of the work has been taken as a basis in order to determine the time-dependent changes ore usege stuations in the phrase structures in a healty way. The study consists of four parts. In the first part, the aim, method and limits of the study; it contains information about Hüseyin Rahmi GÜRPINAR's life and literary personality. In the second part, theoretical information about idioms is given and comparisons and examinations of idioms determined in the light of this information are made. In the third chapter, the description and properties of the allusion are given, with the thought that the trope and allusion on which the meaning of the idiom is formed will help. The fourth chapter includes the index containing all the words of the novel. The meanings of words and idioms have been given according to their context.