Dijital dönüşümün sanat ve sanatçı faaliyetlerine etkisi: COVID-19 üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 676807
  2. Yazar: TURAN MANAFZADE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PERİHAN TUĞÇE ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital Dönüşüm, Sanat, Pandemi, Dijital Sanat, COVID-19, Digital Transformation, Art, Pandemic, Digital Art, COVID-19
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Dijital dönüşüme, sanatını teknolojik ve dijital araçlar ve sosyal ağlar aracılığıyla icra edip sergileyen sanatçıların bakış açısından bakmak gerekirse; sınırlamaların ortadan kalktığı, anında tüm dünyaya ulaşabilmesini sağlayan bir oluşumdan bahsetmek doğru olacaktır. Fiziki mekanlarda seyirci, dinleyici ve katılımcılarla buluşan ve alkışlanan sanatçıların dijital ortamda insanların, topluluğun tepkilerini anında alamaması ya da farklı şekillerde alması ise işin manevi, psikolojik ve ruhsal taraflarıdır. Dönüşüm çerçevesinde Covid-19 döneminin başlamasıyla birlikte tüm dünyayı etkisi altına alan yepyeni dijital bir dönemin tohumları ekilmiştir. Dünyanın farklı ülkelerinde yapılan araştırmalar sanatçıların pandemi dönemindeki çaresizliğini büyük ölçekte kanıtlar nitelikte. Covid-19'un ağır ekonomik boyutlarıyla birlikte çoğu sanatçı mesleği dışında işlere yönelmiş, bunun yanında çoğu sanatçı sesini, dijital platformlardan online etkinlikler ve canlı konserler, sergiler gerçekleştirerek duyurmaya çalışmış ve halen de duyurmaya devam etmektedirler. Bu çalışmada derinlemesine mülakat tekniği ile röportaj yapılmıştır. Çalışma grubunu üç opera sanatçısı, üç tiyatro sanatçısı, iki resim sanatçısı, bir piyano sanatçısı, bir keman sanatçısı, bir klarinet sanatçısı, bir flüt sanatçısı, bir dans sanatçısı, bir caz sanatçısı, bir besteci ve bir orkestra iii şefi oluşturmaktadır. Veriler derinlemesine görüşmeleri analiz etmek için betimsel içerik analizi ile çözümlenmiştir. Araştırmanın sonucunda sanatçılarımızın verdikleri cevaplara göre; sanatsal etkinlikler pandemi sonrasında dijital ortamda ve canlı şekilde birlikte devam edeceği, pandeminin sanata ve sanatçıya çok farklı şekillerde etkilerde bulunduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
If we need to look at digital transformation from the perspective of the artists who perform and exhibit their art through technological and digital tools and social networks; It would be correct to talk about a formation in which restrictions are eliminated and that provides instant access to the whole world. The fact that the artists who meet with the audience, listeners and participants in physical spaces and are applauded cannot get the reactions of the people and the community instantly or in different ways in the digital environment are the spiritual, psychological and spiritual aspects of the work. With the start of the Covid-19 era within the framework of the transformation, the seeds of a brand new digital era that affected the whole world were planted. Studies conducted in different countries of the world prove the despair of the artists during the pandemic period on a large scale. With the heavy economic dimensions of Covid-19, most artists have turned to jobs outside of their profession, besides, many artists have tried to announce their voices by organizing online events, live concerts and exhibitions on digital platforms and still continue to make them heard. In this study, an interview was conducted using the in-depth interview technique. The working group consists of three opera singers, three theater artists, two painting artists, a piano artist, a violin artist, a clarinet artist, a flute artist, a dance artist, a jazz artist, a composer and an orchestra conductor. The data were analyzed by descriptive content analysis to analyze in-depth interviews. v According to the answers given by our artists at the end of the research; It has been determined that artistic activities will continue together in a digital environment and vividly after the pandemic, and the pandemic affects art and artists in many different ways.