Transit ülkeden hedef ülkeye; 2000 sonrası Türkiye'ye yönelik Afgan göçündeki dönüşüm ve Türkiye'ye etkileri
From transi̇t country to target country; transformation of Afghan Migration to Turkey after 2000 and its effects on Turkey
- Tez No: 676806
- Danışmanlar: PROF. DR. EYÜP CÜNEYT AKALIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Göç, Türkiye ve Afganistan, Afgan Göçmenler, Migration, Turkey and Afghanistan, Afghan Migrants
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Türkiye tarih boyunca bulunduğu jeopolitik konum nedeniyle pek çok göç akınıyla karşı karşıya kalmak zorunda kalmıştır. Cumhuriyetin ilanı ve sonrası dönemde yaşanılan göç hareketlerinin ise Türkiye Cumhuriyeti tarihi açısından hiç şüphesiz ki önemli sonuçları olmuştur. Toplumu ve dolayısı ile de ülkenin hem bugünü hem de geleceği konusunda pek çok etki yaratan özellikle düzensiz göç hareketleri kitleler halinde ve yasalara aykırı olarak gerçekleştiğinden incelenmesi zor olsa da durumun araştırılarak etkin bir göç yönetiminin de sağlanması adına hayati öneme sahip bir husustur. Afganistan ise çalışmanın konusu gereği anlatılacağı gibi tarih boyunca adı sıklıkla savaş ve göç olaylarıyla birlikte anılan bir coğrafya olmuş ve özellikle düzensiz göç konusunda kaynak ülke olarak göç literatüründe var olmuştur. Türkiye ile ilişkileri çok eskilere dayanan Afganistan kaynaklı göç hareketleri dünyadaki pek çok ülke gibi Türkiye' ye de yönelmiştir. Türkiye 2000 ve sonrasında özellikle AB'ye uyum çalışmaları kapsamında önemli reformlara imza atmış, gelişen ekonomisi, istikrar ve güven vadeden artan potansiyeli ile diğer yabancılar gibi Afgan'ların da hedef ülkesi olma yolunda ilerlemektedir. Afganistan kaynaklı göç hareketlerinin özellikle 2000 sonrasında artması ve geçirdiği dönüşümler ile bunun Türkiye'ye yansımalarının anlaşılarak değişen göç karakterine uygun politikalar üretecek bir göç sisteminin oluşturulması Türkiye için gelecekte önemli kazanımlar sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Turkey has had to face many migration influxes due to its geopolitical position throughout history. The migration movements experienced in the proclamation and aftermath of the Republic undoubtedly had important consequences for the history of the Republic of Turkey. It is vital to investigate the situation and ensure effective migration management, even though it is difficult to examine the situation because irregular migration movements, which have many effects on both the current and the future of the country, are in masses and against the law. Afghanistan, as it will be explained in accordance with the subject of the study, has been a geography whose name has often been mentioned with war and migration events throughout history and has existed in migration literature as a source country especially in the subject of irregular migration. Migration movements originating from Afghanistan, whose relations with Turkey go back a long time, have turned to Turkey like many countries around the world. Turkey has achieved significant reforms in 2000 and later, especially within the scope of EU harmon cohesion efforts, and is on its way to becoming a target country for Afghans like other foreigners with its developing economy, increased potential for stability and confidence. The increase of migration movements originating from Afghanistan, especially after 2000, and the transformations it has undergone and the creation of an immigration system that will produce policies in accordance with the changing migration character by understood the reflections of this on Turkey will provide significant gains for Turkey in the future.