Türkiye'deki genç işsizlerin benlik saygısı ve sosyal destek algısının incelenmesi: Trabzon ili örneği
Investigation of self-esteem and social support perception of young unemployment people in Turkey: Example of Trabzon
- Tez No: 676833
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARİF ÇİÇEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Sosyal Hizmet, Psychology, Social Work
- Anahtar Kelimeler: Genç İşsizler, Benlik Saygısı, Sosyal Destek Algısı, Youth Unemployments, Self-Esteem, Perception of Social Support
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Hayatın önemli bir parçası olan gençlik döneminde işsizlik problemiyle karşı karşıya kalmak gençleri psikolojik olarak da etkilemektedir. Bu çalışmada genç işsizlerin benlik saygısı ve sosyal destek algısı arasındaki ilişki incelenmiştir. Çalışmaya Trabzon ilinde yaşayan 18-24 yaş (x̄=21,94 ± 2.08) aralığında 275 kişi katılmıştır. Bu araştırmada benlik saygısını ölçmek için Rosenberg (1965) tarafından geliştirilen“Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği”ve sosyal destek algısını ölçmek için Zimet ve arkadaşları (1988) tarafından geliştirilen“Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği”kullanılmıştır. Kişisel bilgilerin elde edilmesi için hazırlamış olduğumuz kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde t- testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Kruskal Wallis H Testi, Mann- Whitney U Testi, Pearson Korelasyon Analizi ve betimsel istatistiksel yöntemler uygulanmıştır. Araştırmanın sonucunda sosyal destek algısı ile benlik saygısı arasında pozitif düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu ortaya çıkmıştır. Katılımcıların sosyal destek algısı ile cinsiyet ve işsizlik süresi değişkenleri arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. Katılımcıların benlik saygısı ve sosyal destek algısı ile yaş değişkeni pozitif yönlü anlamlı bir ilişkiye sahiptir. Katılımcıların sosyal destek algısı yaş, medeni durum, işsizlik süresi ve eğitim durumu değişkeni açısından anlamlı bir şekilde farklılaşmaktadır. Katılımcıların benlik saygısı puanları ile işsizlik süresi değişkeni açısından anlamlı derecede farklıdır.
Özet (Çeviri)
Facing with the problem of unemployment during youth, which is an important part of life, also affects young people psychologically. In this study, the relationships between self-esteem and perception of social support of youth unemployment was examined. A total of two thousand seventy five youth unemployment between the ages of eighteen- twenty four (x̄=21,94 ± 2.08) living in the province of Trabzon participated in the study.“Rosenberg Self Esteem Scale”developed by Rosenberg (1965) and“Multidimensional Scale of Perceived Social Support”devepoled by Zimet and friends (1988) were applied to determine self esteem and perception of social support, respectively.“Personal Information Questionnaire”we prepared was used to obtain personal information. The analysis of the data was performed by using t- Test, one way analysis of variance (ANOVA), Kruskal Wallis H Test, Mann- Whitney U Test, Pearson Corelation Analysis and descriptive statistical methods. As a result of the study, it was found that there is a positive significant relationship between social support perception and self-esteem. There is a significant negative relationship between the social support perception of the participants and the variables of gender and unemployment period. The self-esteem and social support perception of the participants and the age variable has a positive and significant relationship. Participants' perception of social support differed significantly in terms of age, marital status, duration of unemployment and educational status. The self-esteem scores of the participants are significantly different from the duration of unemployment variable.