The impact of social media advertising on consumer buying behavior (Applied on automotive industry in Erbil)
Sosyal medya reklamlarının tüketici satın alma davranışı üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 676937
  2. Yazar: IEAD TARIK MAHMOOD AL-GHAMAZI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADNAN VEYSEL ERTEMEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Social Media, Social Media Advertising, Consumer Buying Behavior, Consumer Buying Process, Automotive Industry
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Tüketici satın alma davranışı veya tüketici karar verme süreci, bireylerin ihtiyaçlarını karşılamak adına mal ve hizmet aradıkları ve seçtikleri süreçtir. Bu çalışma, Erbil'deki otomotiv sektörüne uygulayarak, sosyal medya reklamcılığının tüketici satın alma davranışı üzerindeki rolü hakkındaki soruların cevabını vermek için tasarlanmıştır. Bu çalışma ek olarak, markaların adı ve tüketici demografik faktörleri açısından bu ilişkide bir fark olup olmadığını tespit etmeyi amaçlamaktadır. Erbil - Irak'ta yaşayan tüketiciler için yapılan dijital anket kullanılarak elde edilen bulgular, sosyal medya reklamcılığının satın alma sürecinin beş adımı ile ilişkisini şu şekilde gösterdi; sosyal medya reklamcılığı ile tüketici ihtiyaçlarının tanınması arasında orta düzeyde bir ilişki vardır, bilgi arama ile hiçbir ilişkisi yok, alternatifleri değerlendirmek, satın alma kararı ve satın alma sonrası davranışla orta düzeyde bir ilişki söz konusudur. Ayrıca bulgular, satın alma sürecinin beş adımında da markanın ismiyle alakalı ilişkide değişikliklerin olduğunu gösterdi. Buna ilaveten, satın alma sürecinin beş aşamasının tamamında yaş ilişkisinde herhangi bir değişikliğin olmadığını gösterdi. Ancak, bu ilişkide cinsiyet ve eğitim düzeyine göre satın alma sürecinin beş adımının tamamında değişikliklerin olduğu gösterildi. Tüketicinin geliri ile ilgili olarak tüketici ihtiyaçlarının tanınması, bilgi arama, satın alma kararı ve tüketici satın alma sonrası davranışında sosyal medya reklamcılığının rolünde bir fark yoktur, ancak alternatifleri değerlendirme adımında farklılık vardır. Anahtar Kelimeleri: Sosyal Medya, Sosyal Medya Reklamcılığı, Tüketici Satın Alma Davranışı, Tüketici Satın Alma Süreci, Otomotiv Endüstrisi.
Özet (Çeviri)
Consumer buying behavior or consumer decision-making is the process in which individuals search for and select, moving to purchase and use goods and services to satisfy their needs. This study is designed to answer the question about the role of social media advertising on consumer buying behavior applying it to the automotive industry in Erbil, as well as the study aims to determine if an existed difference in this relation regarding the name of the brands and consumer demographics factors. Using a digital survey conducted for consumers live in Erbil – Iraq. findings showed the relation of social media advertising with the five steps of the buying process as the following: there is moderate relation between social media advertising and consumer need recognition, no relation at all with the search for information, moderate relation with evaluating the alternatives, buying decision and post-purchase behavior. Moreover, findings showed changes in this relation regarding the name of the brand with all the five steps of the buying process. Furthermore, there were no changes regarding age relation for all the five steps of the buying process. However, there were changes in this relation regarding gender, and education level with all the five steps of the buying process. Regarding the income, there are no differences in the role of social media advertising in consumer need recognition, search for information, buying decision, and consumer post-purchase behavior regarding consumer's income, however, there is a difference in evaluating alternatives step.