Okul öncesi dönem çocuklarının sosyal duygusal uyumları ile öz düzenleme becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigating the relationship between preschool children's social emotional adjustment and self-regulation skills
  1. Tez No: 677026
  2. Yazar: NURAN ÇALIŞ TOKTANIŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEDA ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal duygusal uyum, öz düzenleme becerileri, okul öncesi eğitim, Social emotional adjustment, self-regulation skills, preschool education
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Okul öncesi dönem çocuklarının sosyal duygusal uyumu ile öz düzenleme becerileri arasındaki ilişkiyi belirlemeye yönelik yapılan bu araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini 2020-2021 eğitim öğretim yılında Ağrı ili merkezindeki Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı bağımsız anaokulları ve ilkokula bağlı anasınıflarındaki 60-71 aylık çocuklar oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise 209 kız ve 196 erkek olmak üzere toplam 405 çocuk oluşturmaktadır. Araştırmada çocuklara ilişkin demografik verileri elde etmek amacıyla“Kişisel Bilgi Formu”, çocukların sosyal duygusal uyumunu belirlemek amacıyla Güven ve Işık (2006) tarafından geliştirilen“Marmara Sosyal Duygusal Uyum Ölçeği”ve çocukların öz düzenleme becerilerini belirlemek amacıyla Bayındır ve Ural (2016) tarafından geliştirilen“Öz Düzenleme Becerileri Ölçeği”kullanılmıştır. Çalışmanın istatistiksel analiz aşamasında değişkenlerin normal dağılım varsayımını sağlayıp sağlamadığı Kolmogorov-Smirnov testi, varyans homojenlik varsayımını sağlayıp sağlamadığı Levene testi ile incelenmiştir. Okul öncesi dönem çocuklarının sosyal duygusal uyumları ile öz düzenleme becerileri arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla Pearson Korelasyon Analizi yapılmıştır. Öz düzenleme becerilerinin sosyal duygusal uyumlarını yordayıp yordamadığına ilişkin analizler için ise regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre çocukların sosyal duygusal uyumu ile öz düzenleme becerileri arasında orta düzeyde pozitif yönlü bir ilişki vardır. Çocukların öz düzenleme becerileri arttıkça sosyal duygusal uyumu da artış göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Relational screening model was used in this study, which was conducted to determine the relationship between social emotional adaptation and self-regulation skills of pre-school children. The population of the research consists of children aged 60-71 months in independent kindergartens affiliated to the Ministry of National Education in the city center of Ağrı and in kindergartens affiliated to primary school in the 2020- 2021 academic year. The sample of the study consists of 405 children, 209 girls and 196 boys. In the research,“Personal Information Form”to obtain demographic data about children,“Marmara Social Emotional Adjustment Scale”developed by Güven and Işık (2006) to determine children's social-emotional adjustment, and to determine children's self-regulation skills, Bayındır and Ural (2016)“Self-Regulation Skills Scale”was used. In the statistical analysis phase of the study, the Kolmogorov-Smirnov test was used to determine whether the variables provided the assumption of normal distribution, and whether it provided the assumption of variance homogeneity was examined by the Levene test. Pearson Correlation Analysis was conducted to determine the relationship between preschool children's social emotional adjustment and self-regulation skills. Regression analysis was used to analyze whether self-regulation skills predict social emotional adjustment or not. According to the results of the research, there is a moderately positive relationship between children's social emotional adjustment and self-regulation skills. As children's self-regulation skills increases, their socialemotional adaptation also increases.