Portföy yönetiminde aktif-pasif yatırım stratejileri karşılaştırması: Borsa İstanbul örneği
A comparison of active and passive investment strategies in portfolio management: The case of Borsa Istanbul
  1. Tez No: 677061
  2. Yazar: YUSUF ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL TUNALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Portföy Yönetimi, Momentum Yatırım Stratejileri, Davranışsal Finans, Teknik Analiz, Sharpe Ölçütü, Portfolio Management, Momentum Investing, Behavioral Finance, Technical Analysis, Sharpe Ratio
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Politikası Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Sermaye piyasalarında yatırım yapılabilir varlık türü ve sayısındaki artışla birlikte yatırımcıların getiri beklentilerinde yaşanan değişim, yatırımcıları piyasa ortalamasının üzerinde getiri sağlayacak yeni yatırım stratejileri araştırmaya yöneltmiştir. Zamanla, pasif yatırım stratejilerine alternatif olarak piyasa ortalamasının üzerinde getiri sunan birçok aktif portföy yönetim stratejisi geliştirilmiş ve portföy yönetiminde pasif yaklaşımla beraber aktif stratejiler de sıklıkla kullanılmaya başlanmıştır. Pasif stratejilerden aktif stratejilere doğru yaşanan bu geçişte finansal okuryazarlık düzeyindeki artış ve değişen yatırımcı beklentileri kadar kantitatif yöntemlerin yatırım sürecine dahil edilmesinin de büyük bir etkisi olmuştur. Bu çalışmada, ilk olarak piyasa profesyonellerinin son yıllarda üzerinde en çok tartıştığı konulardan biri haline gelen aktif ve pasif yatırım stratejileri karşılaştırması, bu iki yaklaşımın teorik dayanaklarını teşkil eden geleneksel ve davranışsal finans teorileri temelinde ele alınmıştır. Daha sonra aktif yatırım stratejilerinde sıklıkla kullanılan teknik analiz yöntem ve araçları açıklanmıştır. Son olarak bir aktif yatırım stratejisi olan momentum yatırım stratejisinin etkinliği BIST100 endeksinde işlem gören hisse senetleri üzerinde test edilmiştir. Bulgular, işlem yapılan piyasa dinamikleri dikkate alınarak gözlem ve elde tutma süreleri doğru belirlenmiş bir momentum stratejisi ile piyasa ortalamasının üzerinde getiri elde etmenin mümkün olduğunu doğrular niteliktedir.
Özet (Çeviri)
In capital markets, the raise in type and number of investable assets and the change in investers' expectatitons made investors search for new investment strategies that offer more than market average return. By time, many active strategies offering returns higher than market averages were developed as alternatives to passive strategies, and have commonly been used together with passive strategies. As much as the raise in the level of financial literacy and the change in investors' expectations, the inclusion of quantitive methods to the investment process has caused the switch from passive to active strategies. In this study, the comparison of active and passive investment strategies in the framework of traditional and behavioral finance theories—which are the theoretical bases of these strageties—is examined first in accordance with the arguments occuring between market professionals over the past few years. Next, the tools and methods of technical analysis commonly used in active investment strategies are explained. Lastly, the efficiency of momentum investment strategy—an active investment strategy—is tested on stocks listed in the BIST100 index. The findings confirm that with a momentum strategy, a strategy whose observation and holding periods are determined by considering the market to which they will be applied, it's possible to earn returns higher than the market average.