Sivas Ziyabey Yazma Eser Kütüphanesi 15495 numaralı şiir mecmuası (inceleme-metin-dizin)
Poetry anthology numbered 15495 which is in Sivas Ziyabey Manuscript Library(review-text-index)
- Tez No: 677096
- Danışmanlar: PROF. DR. GENCAY ZAVOTÇU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Klasik Türk Edebiyatı, Mecmua, Şiir, Classical Turkish Literature, Anthology, Poetry
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 285
Özet
Sivas Ziyabey Yazma Eser Kütüphanesi'nde 15495 demirbaş numarası ile kayıtlı mecmua müellif ya da mürettibin kendi söylediği manzumelerle farklı şairlerden seçilmiş şiirlerden oluşur. Mecmuada dinî-ahlâkî ve felsefî konuların yanı sıra öğüt içerikli seçkilere, atasözü ve özlü söz niteliğinde eğitici- öğretici beyit ve mısralara yer verilmiştir. Mecmua, bünyesindeki şiirlerin içerik özelliğine istinaden eğitici- öğretici (didaktik) bir eserdir demek doğru bir tespit olur. Bu tür eserler muhtemeldir ki geçmiş devirlerde eğitim ve öğretimde kullanılmış ve önemli bir açığı kapatmışlardır. Mecmuadaki atasözü ve özlü söz niteliğindeki eğitici- öğretici beyit ve mısraların, okuyan ve yararlananların olumlu kişilik özellikleriyle donanmasında büyük katkısı olduğunu söylemek mümkündür. Eserlerin bu içeriği olumlu kişilik özelliklerine sahip insanların toplumda ne kadar saygın ve önemli görüldüklerinin de işareti mahiyetindedir.
Özet (Çeviri)
The anthology registered with the fixture number 15495 in the Sivas Ziyabey Manuscript Library consists of poems selected from different poets with the verses sung by the author or the compiler. In the anthology, besides religious-ethical and philosophical issues, selections containing advice, educative-instructive couplets and verses as proverbs and concise words are included. It would be a correct determination to say that the anthology is an educational-instructive (didactic) work based on the content feature of the poems in it. It is likely that such works were used in education and training in the past and filled an important gap. It is possible to say that the proverbs and instructive couplets and verses in the anthology have a great contribution to the positive personality traits of the readers and beneficiaries. This content of the works is also a sign of how respected and important people with positive personality traits are seen in society.