Sivas Ziya Bey Yazma Eser Kütüphanesi'ndeki 15536 No'lu Kur'an-ı Kerim'in tezhip sanatı açısından incelenmesi
Analysis of the Quran No. 15536 in the Sivas Ziya Bey Manuscript Library in terms of illumination art
  1. Tez No: 934605
  2. Yazar: MESUDE YAZAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EYÜP NEFES
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Crafts, Fine Arts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Tezhip Sanatı, Cilt Sanatı, Kur'an-ı Kerim, Altın, Sivas, Quran, Illumination Art, Binding Art, Gold, Sivas
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
Ülkemizde hatırı sayılı yazma eser kütüphanelerinden biri olan Ziya Bey Yazma Eser Kütüphanesi envanterinde bulunan 15536 No'lu Kur'an-ı Kerim yazmasının tezhipleri, araştırma konumuz olarak seçilmiştir.“Sivas Ziya Bey Yazma Eser Kütüphanesi'ndeki 15536 No'lu Kur'an-ı Kerim'in Tezhip Sanatı Açısından İncelenmesi”olarak belirlediğimiz tez çalışması, hem teorik bilgileri hem de tüm desen çizimlerini pratiğe dökerek hazırlanmış, giriş bölümünü takip eden üç ayrı bölümden oluşturulmuştur. Birinci bölümde araştırmanın önemi, amacı, kapsamı ve yöntemi hakkında bilgilendirme yapılmıştır. İkinci bölümde tezhip sanatı ve uygulama teknikleri, tezhibin uygulandığı alanlar, Türk tezhip sanatının tarihsel gelişimi ile tezhip sanatının kullanım alanlarından ve tezhip sanatının motiflerinden bahsedilmiştir. Üçüncü bölümde ise 15536 No'lu Kur'an-ı Kerim yazmasının genel değerlendirmesi yapılmıştır. Değerlendirme kısmı olan dördüncü bölümde ise 15536 No'lu yazmamızın orijinal sayfa fotoğrafları ile birlikte eserin tüm tezyinatına ve desen çizimlerine yer verilmiştir. Çalışmamız, sonuç ve bibliyografya bölümleriyle son bulmuştur.
Özet (Çeviri)
The illuminations of the Quran manuscript numbered 15536, which is in the inventory of the Ziya Bey Manuscript Library, one of the most important manuscript libraries in our country, were selected as our research topic. The thesis study, which we determined as“Analysis of the Quran numbered 15536 in the Sivas Ziya Bey Manuscript Library in Terms of Illumination Art”, was prepared by putting both theoretical information and all pattern drawings into practice and consists of three separate sections following the introduction section. In the first section, information was provided about the importance, purpose, scope and method of the research. In the second section, the art of illumination and its application techniques, the areas where illumination is applied, the historical development of Turkish illumination art, the areas of use of illumination art and the motifs of illumination art were mentioned. In the third section, a general evaluation of the Quran manuscript numbered 15536 was made. In the fourth section, which is the evaluation section, all the ornaments and pattern drawings of the work are included along with the original page photographs of our manuscript No. 15536. Our study has ended with the conclusion and bibliography sections.