Organik tarım ürünleri pazarlaması ve Mersin ilinde tüketici eğilimleri analizi
Marketing of organic agricultural products and analyses of consumer trends in Mersin province
- Tez No: 677308
- Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT SON
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Organik Tarım, Organik Ürün, Pazarlama, Tüketim, Tüketici Eğilimleri, Organic Farming, Organic Products, Marketing, Consumption, Consumer Trends
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Organik Tarım İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Organik tarım, üretim sisteminde sağlığa ve doğaya zararlı kimyasallar kullanılmayan, yeşil gübreleme ve biyolojik mücadele uygulanan sürdürülebilir bir tarım yöntemidir. Dünyada ve Türkiye'de organik tarım ürünlerinin ticaret hacmi ve ürün talebi her geçen gün değer kazanmaktadır. Bu çalışmada, dünyada ve Türkiye'de organik tarım ürünleri pazarlaması araştırılarak, araştırma örnekleminde yaşayan tüketicilerin; organik tarım ürünlerine eğilimleri, ürünü neden, hangi durum ve koşula göre tercih ettikleri veya etmedikleri, ürünlere olan tutum ve davranışları incelenmiştir. Ayrıca çalışmada, üreticilerin organik tarım ürünlerini pazarlamak için ne gibi yöntemler geliştirebileceğini ve tüketicilerin organik tarım ürünleri taleplerinin nasıl karşılanabileceği analiz edilerek saptanmıştır. Mersin ilinin araştırma örneklemi seçilmesinde konunun Mersin'de çalışılmamış olması ve Mersin ilinin organik tarım ürünleri açısından güçlü bir potansiyele sahip olması etkili olmuştur. 443 katılımcıdan elde edilen verilerden yararlanılarak anlamlı olduğu düşünülen demografik özellikler ve satın alma eğilimleri arasında bağımsız örneklem t-testi, tek yönlü varyans analizi, post hoc testleri uygulanmış ve çapraz tablo analizleri yapılmıştır. Analizler sonucunda, organik ürünlerin insan sağlığına olumlu etkileri, konvansiyonel ürünlere oranla daha yüksek olan fiyatın azaltılması ve organik tarım ürünlerinin tedarik ve dağıtım aşamasının iyileştirilmesi organik ürün tüketimini artırıcı faktörler arasında bulunduğu saptanmıştır. Elde edilen verilere göre; tüketicilerin son yıllarda organik ürün tüketimine daha fazla önem verdikleri, organik tarım ürünü tüketimi konusunda 65 yaş ve üzeri tüketicilerin diğer yaş gruplarına göre daha olumlu düşündükleri saptanmıştır. Özellikle 25-34 yaş grubu tüketicilerin, ürünlerin gerçekten organik olmadığını düşünmeleri ve organik ürünlere istedikleri zaman ulaşamamaları gibi sorunlar sebebiyle organik ürün alımı konusunda daha olumsuz düşündükleri belirlenmiştir. Bu bağlamda; çoğu tüketicinin organik ürünler hakkında yeterli bilgiye sahip olmadıkları için isteksiz ya da organik ürün alımı konusunda kararsız kaldıkları saptanmıştır. Sonuç olarak, ülkemizde organik tarım ürünlerine olan talebin artırılabilmesi için; tüketicilerin organik ürünler hakkında yeterli şekilde bilgilendirilmesi, tedarik ve dağıtım konusunda daha titiz çalışmalar yapılması ve organik ürünlerin tanıtım ve reklamına daha fazla önem verilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Organic agriculture is a sustainable agricultural technique which was not used harmful chemicals for human health and environment and which was applied green fertilization and biological control. Trading volume and product demand of organic agricultural products in the world and Turkey is being appreciated day by day. In this study, by searching marketing of organic agricultural products in the world and Turkey, consumers, living in research sample; propensity to organic agricultural products, why or according to what situation or condition they prefer these products or not, their attitudes and behaviours to products were examined. Besides, in this study, what sort of methods should be developed by producers for marketing of organic agricultural products and how organic agricultural products consumers' demands could be met are analyzed and then determined. In Mersin, not being studied about this research subject before and being grand potential about organic agricultural products had an effect on choosing Mersin province as a research sample. By making use of data, acquired from 443 participants, demographic features, which was thought meaningful, and unpaired t test among purchase intensions, one-way analysis of variance, post hoc tests were applied and crosstabs analyses were carried out. In the results of analyses, it was detected that positive impacts for human health of organic products, reducing the high price in proportion to conventional products and improving conditions of organic agricultural products' procuring and distribution were among factors which increased the consumption of organic products. According to the obtained data, it was detected that consumers attached more importance to consume organic products in recent years, 65 years and older consumers had more positive thoughts about consumption of the organic agricultural products. It was also detected that especially 25-34 years consumers had more negative thoughts about buying organic products because of some kind of problems such as thinking that organic products were not really organic and they could not get organic products at will. In this sense; It was detected that many consumers had not enough information about organic products, so they were unwilling to buy them or they hesitated to buy them. As a result, to increase the demand to organic products in our country, it was required that consumers should be informed about organic products sufficiently, studies on provision and distribution should be carried out more detailed, advertisement and promotion of organic products should be attached more importance.