Sigara içen gingivitis hastalarının klinik ölçümlerinin ve diş eti oluğu sıvısındaki nötrofil enzimi seviyelerinin sigara içmeyen gingivitis hastalarıyla karşılaştırılarak incelenmesi
Comparative evaluation of effects of tobacco smoking on clinical measurements and neutrophil enzyme levels in gcf in gingivitis
- Tez No: 677313
- Danışmanlar: PROF. DR. FUNDA YALÇIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: sigara, gingivitis, diş eti oluk sıvısı, nötrofil, enzim-bağlı-immün assay, smoking, gingivitis, gingival crevicular fluid, neutrophil
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Dental plağın periodontal hastalık patogenezindeki rolü bilinmekle birlikte, plağa karşı gelişen konak yanıt üzerinde etkili olan sigara gibi risk faktörlerinin önemi de yapılan çalışmalarla aydınlatılmaya devam etmektedir. Kesitsel gözlemsel çalışmamızda, tanısı 2017 Periodontal ve Peri-İmplanter Hastalık ve Durumlar Sınıflaması'na göre konmuş sigara içen gingivitisli bireylerin klinik ölçümlerinin ve diş eti oluğu sıvısındaki (DOS) myeloperoksidaz, nötrofil elastaz ve beta-glukuronidaz seviyelerinin, sigara içmeyen gingivitisli bireylerle karşılaştırarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışma grubu, sistemik olarak sağlıklı 18-25 yaş aralığındaki plağa bağlı gingivitis teşhisi konan 60 hastadan (39 sigara içen test grubu ve 21 sigara içmeyen kontrol grubu) oluşmaktadır. Çalışmaya dahil edilen hastaların tıbbi ve dental anamnezinin alınmasını takiben tüm dişlerin altı yüzeyinden gingival indeks, plak indeksi, sondalamada kanama, sondalanabilir cep derinliği ve klinik ataşman düzeyi ölçümleri yapılmıştır. DOS örnekleri sağ üst ve sol alt kanin dişlerinin distalinden kağıt striplerle toplanmıştır. Tüm ekipmanlar her aşamada hassas terazi ile tartılmıştır. Toplanan örnekler ELISA testi ile incelenmek üzere -80 oC'de bekletilmiştir. Test grubunda, plak indeksi, gingival indeks ve sondalamada kanama istatistiksel olarak anlamlı ölçüde yüksek bulunmuştur. Sondalanabilir cep derinliği ve klinik ataşman düzeyinde iki grup arasında anlamlı bir fark saptanmamıştır. Test grubunda, DOS'taki myeloperoksidaz, beta-glukuronidaz ve nötrofil elastaz düzeyleri istatistiksel olarak anlamlı ölçüde yüksek bulunmuştur. Üst ve alt dişler ayrı olarak ele alındığında, tüm enzimler alt dişlerde test grubunda anlamlı ölçüde yükselirken, üst dişlerde, tüm enzimlerde test grubunda görülen artış yalnızca beta-glukuronidaz için anlamlılık göstermektedir. Çalışmamızda, sigara ile gingivitisin klinik bulguları ve DOS nötrofil enzimleri arasında bir ilişki olduğu görülse de, daha kapsamlı araştırmalarla bu sonuçların desteklenmesine ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Although the role of dental plaque in the pathogenesis of periodontal disease is known, the importance of risk factors, such as smoking, which affect the host response to plaque has been demonstrated by recent studies In our cross-sectional observational study, it has aimed to comparatively evaluate the clinical measurements and neutrophil enzyme levels in GCF, which are myeloperoxidase, beta-glucuronidase and neutrophil elastase between smokers and non-smokers with gingivitis which diagnosed based on 2017 Classification of Periodontal and Peri-Implant Diseases and Conditions. The study population consisted of 60 subjects (39 smokers as control group and 21 nonsmokers as test group) diagnosed with dental plaque biofilm-induced gingivitis with age range 18-25 and state of systemic health. Following medical and dental anamnesis, gingival index, plaque index, bleeding on probing, probing depth, and clinical attachment level measurements were performed on six surfaces of teeth. GCF samples were collected from distal sites of the right maxillary and left mandibular canines using paper strips. All equipment was weighed using analytical balance at each phase. Collected samples were kept at -80 oC until assayed by means of ELISA. Plaque index, gingival index, and bleeding on probing were significantly increased in the test group. Probing depth and clinical attachment levels showed no significant difference between the two groups. Myeloperoxidase, beta-glucuronidase, and neutrophil elastase levels in GCF were significantly increased in the test group. All enzyme levels of mandibular samples were significantly increased in the test group when maxillary and mandibular enzyme levels were evaluated separately. All enzyme levels of maxillary samples were increased in the test group but only the increase for beta-glucuronidase levels was significant. Despite that our study has shown the link between smoking and clinical findings of gingivitis through neutrophil enzymes in GCF, it needs to be supported by further investigation.