Multipl myelom tanılı hastaların vitamin B12 seviyesi ile klinik, laboratuar ve survey ilişkisinin incelenmesi
Nvestigation of the relationship of vitamin B12 leveland clinical, laboratory and survey of patients withmultiple myeloma
- Tez No: 677558
- Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL ALTUNTAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Multipl Myelom, B12 vitamini eksikliği, kemik iliği, litik lezyonlar, patolojik fraktür, survey, Multiple Myeloma, vitamin B12 deficiency, bone marrow, lytic lesions, pathological fracture, survey
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç: Multipl Myelom klonal malign bir plazma hastalığıdır. Hastalık seyrinde otoreaktif antikorlar, paraproteinlerin tubuler hasarı, ilaçlar, immunomodulator etkisi gibi bir çok nedenle B12 eksikliği görünmesine dair literatür verileri mevcuttur. B12 seviyesinin hastalığın seyri için klinik önemini ve survey üzerindeki etkisinin araştıran kısıtlı çalışmalarda değişken sonuçlar mevcuttur. Bu çalışmaları desteklemek ve literatür verilerine yeni bilgi eklemek amacıyla mevcut çalışmamız dizayn edilmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hematoloji Polikliniğinde 2015-2020 yılları arasında Multipl Myelom tanısıyla takibe alınan, kemik iliği biyopsisinde %10 ve üzerinde plazma hücresi saptanan, Multipl Myelom için tedavi endikasyonu olan, laboratuar B12 seviyesine ulaşılan, 18 yaş üzeri olan hastalar alındı. Laboratuvar ve klinik özellikleri Multipl Myelom ile uyumlu hastaların, tanı, takip ve tedavi amacıyla yapılan görüntüleme ve laboratuar testleri, hastaların poliklinik dosyaları ve otomasyon sistemlerindeki elektronik kayıtları retrospektif olarak değerlendirildi. Hastaların kemik iliği patoloji sonuçlarına ulaşıldı. Hastalar B12 seviyesine göre (düşük, borderline, normal) olmak üzere üç gruba ayrıldı. Multipl Myelom tanılı hastalardaki B12 seviyesi düşüklüğünün oranı ve bu hastalardakı klinik ve laboratuar bulgularının ve surveye etkisi incelendi. Sonuçlar: B12 düzeyi düşük ve borderline olan hastalarda ortanca total protein düzeyleri benzer olup normal B12 düzeyleri olan hastalara kıyasla yüksek saptandı. Tartışma: B12 eksikliğinin hastalığın kliniği, laboratuvar bulguları, kemik lezyonları, hafif zincir düzeyleri ve survey ile ilişkisi çalışmamızda gösterilememiştir. B12 düzeyi düşük ve borderline olan hastalarda ortanca total protein düzeyleri benzer olup normal B12 düzeyleri olan hastalara kıyasla yüksek saptandı. Çalışmamızın özellikle kemik lezyonları ile B12 eksikliğinin ilişkisinin irdelenmesi açısından prospektif, kemik turnover markerlarının analiz edildiği çalışmalarla desteklenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Multiple Myeloma is a clonal malignant plasma disease. There are literature data regarding the appearance of B12 deficiency for many reasons such as autoreactive antibodies, tubular damage of paraproteins, drugs, and immunomodulatory effect in the course of the disease. There are variable results in limited studies investigating the clinical significance of B12 level for the course of the disease and its effect on surveillance. Our current study has been designed to support these studies and to add new information to the literature data. Material and Method: The study was performed in the Health Sciences University, Sisli Hamidiye Etfal Training and Research Hospital,Department of Hematology. The study included patients who were followed up with the diagnosis of Multiple Myeloma between 2015 and 2020, who had 10% or more plasma cells in bone marrow biopsy, who had a treatment indication for Multiple Myeloma, who had a laboratory B12 level, and who were over 18 years old. The imaging and laboratory tests performed for diagnosis, follow-up and treatment of the patients whose laboratory and clinical features were compatible with Multiple Myeloma, the polyclinic files of the patients and the electronic records of the automation systems were evaluated retrospectively. Bone marrow pathology results of the patients were obtained. The patients were divided into three groups according to the B12 level (low, borderline, normal). The rate of low B12 levels in patients with multiple myeloma and the effect of clinical and laboratory findings and surveillance in these patients were examined. Result: The median total protein levels were similar in patients with low B12 and borderline levels and were found to be higher compared to patients with normal B12 levels. Conclusion: The relationship of B12 deficiency with the clinical picture of the disease, laboratory findings, bone lesions, light chain levels and surveillance could not be demonstrated in our study. The median total protein levels were similar in patients with low B12 and borderline levels and were found to be higher compared to patients with normal B12 levels. Our study should be supported by prospective studies in which bone turnover markers are analyzed, especially in terms of examining the relationship between bone lesions and B12 deficiency.