1597, 1598, 1599 numaralı Kütahya sancağı, Gireği (Aslanapa) nahiyesi Nüfus Defterleri (Transkripsiyon ve değerlendirme)
Population Books of Kütahya sanjağı, Gireği (Aslanapa) nahiye no 1597, 1598, 1599 (Transcription and evaluation)
- Tez No: 677590
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARİF KOLAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Aslanapa, Gireği Nahiyesi, Kütahya, Nüfus Defteri, Aslanapa, Gireği Township, Kütahya, Identity Register
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 403
Özet
Osmanlı Devletinde nüfus sayımlarının ilki 1831 ve Hicri olarak da 1246 tarihinde uygulanmıştır. Sultan II. Mahmud (1808-1839) döneminde yapılan bu sayımların 1826 yılında Yeniçeri Ocağının kaldırılması sonrası yapılmak istenilen durum yeni bir ordu kurma hazırlığı içine girilmiş olunmasıdır. Ordunun Müslüman gençlerden meydana getirilmiş olan ve Hz. Muhammed'in (sav) Muzaffer Ordusu anlamına gelen ordu Asakir-i Mansure-i Muhammediye ordusu ismiyle kurulmuştur. Ordu kurulmadan evvel ihtiyaç duyulan ve gençlerin niteliklerini bildiren bir nüfus sayımının yapılması gerekiyordu. Tabi bu yapılacak olan sayımın bir diğer maksadı da halkın mevcudiyetini tam manasıyla tespit edilmek istenip vergilerin ona göre hesaplanması da düşünülmüştür. Müslim ve gayrı Müslim erkek nüfusun birlikte sayılması amaçlanarak 1831'de ilk olarak nüfus sayımları başlatılmıştır. İlk nüfus sayımı genel nüfus sayımı olarak yapılmıştır. Daha sonra yapılan nüfus sayımlarına baktığımızda farklı aralıklarla genel veya bölgesel nüfus sayımları yapılarak genel durum hakkında bilgi alınmak istenmiştir. Osmanlı nüfusu hakkında 19. Yüzyılda yapılmış olan nüfus sayımlarının vermiş olduğu bilgiler oldukça önemli bir yapıdadır. Devlet Arşivleri Başkanlığı Osmanlı Arşivinde“NFS.d. Nüfus Defterleri”olarak adlandırılmaktadır. Nüfus defterleri içerisinde verilen bilgilere bakıldığında dönemin nüfusu, kişilerin fiziki özellikleri, köy ve kasabaların nüfus yoğunluğu, köyler arası yapılan göç faaliyetleri, kişilerin diğer köylere hangi maksatla yerleştikleri; örneğin çobanlık, ortakçılık, imamlık vb. gibi birçok konuda bilgi vermektedir. Tez çalışmamızda Gireği Nahiyesi ve nahiyeye bağlı köyler ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In the Ottoman Empire, the first census was applied in 1831 Gregorian and 1246 as Hijri. These censuses carried out during the reign of Sultan II. Mahmud (1808-1839), show that, the preparations for establish a new army, which was desired after the abolition of the Janissary Corps in 1826, were entered into the army, which means the Victorios Army of the Prophet Muhammed (PBUH), was established under the name Asakir-i Mansure-i Muhammediye army. Before the army was formed, a needed census had to be made to inform the qualifications of the youth. Of course, another purpose of this census is to determine the existence of the people in full and to calculate the taxes accordingly. The first censuses were started in 1831 with the aim of counting the Muslim and non-Muslim male population together. The first census was made as a general census. When we look at the censuses made later, general or regional censuses were made at different intervals to obtain information about the general situation. The information given by the censuses made in the 19th century about the Ottoman population is very important. Presidency of State Archives in the Ottoman Archives“NFS.d. They are called ”Census Books". When we look at the information given in the population registers, the population of the period, the physical characteristics of the people, the population density of the villages and towns, the migration activities between the villages, the purpose for which the people settled in other villages; for example shepherd, sharecropping, imamate etc. It provides information on many topics such as In our master's thesis we have done, In our thesis study, Gireği District and the villages connected to the district were discussed.