Normal kilolu bireylerde abdominal obezite görülme sıklığı
Frequency of abdominal obesity in normal weight prevalence
  1. Tez No: 677625
  2. Yazar: FATMA EŞBAH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN GÖRPELİOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Normal beden kitle indeksi, Bel çevresi, Bel çevresi/boy oranı, Bel çevresi/kalça çevresi oranı, Normal body mass index, Waist circumference, Waist-to-height ratio, Waist circumference/hip circumference ratio
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Kardiyovasküler hastalıklar (KVH), Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) raporuna göre gelişmiş ülkelerde en sık mortalite sebebi olup, birçok risk faktörü ve bu risk faktörlerinin birbiri ile etkileşimi sonucu oluşmaktadır. Kardiyovasküler riskin değerlendirilmesiyle yaşam tarzı modifikasyonları, koruyucu ve tedavi edici yaklaşımların yardımıyla mortalite ve morbiditenin önemli ölçüde azaltılmasını sağlamaktadır. KVH ile abdominal obezite ilişkisi ve KVH açısından bel çevresi, BKO ve BBO gibi antropometrik ölçümlerin prediktif değeri bilinmektedir. Antropometrik ölçümler güncel pratikte sıkça kullanılan risk skorlama sistemlerinde yer almamaktadır. Normal kilolu bireylerde de abdominal obezitenin kardiyovasküler risk ile ilişkisi ve dikkate değer sıklıkta görüldüğü birçok çalışmada gösterilmiştir. Bu çalışmanın birincil amacı aile hekimliği polikliniğine başvuran 18 – 65 yaş arasındaki, DSÖ sınıflamasına göre normal Beden Kitle İndeksi (BKİ) olan bireylerde abdominal obezite sıklığını tespit etmektir. İkincil amacı ise KVH açısından prediktif değeri olduğu bilinen visseral obeziteye sahip kişilerin gözden kaçmasını önlemek ve visseral obezite tespitinde değerli olan bel çevresi gibi basit ve ekonomik antropometrik ölçümlerin kullanımının öneminin vurgulamasıdır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Kasım 2020–Ocak 2020 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği polikliniğine başvuran 18-65 yaş aralığında, DSÖ obezite sınıflamasına göre normal BKİ'ye (18,5-24,9) sahip tüm bireylerin dahil edilmesi planlandı. Çalışmaya dâhil edilen bireylerin sosyodemografik özellikleri ve sağlık verileri kaydedilip, boy, vücut ağırlığı, bel çevresi, kalça çevresi ölçümleri yapılmış, BKİ, Bel çevresi/Kalça çevresi Oranı (BKO) ve Bel çevresi/ Boy Oranı (BBO) hesaplanmıştır. Toplanan veriler IBM SPSS Statistics 25 istatistik yazılımı ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Yaş ortalaması 31,7±10,6 yıl olan,185'i erkek, 169'u kadın toplamda 354 kişi çalışmaya dâhil edildi. Çalışmaya katılan BKİ'ye göre normal kilolu olan katılımcılar bel çevresine göre sınıflandırıldığında, erkek katılımcıların %37,4'ünün fazla kilolu, %4,9'ünün abdominal obez olduğu; kadın katılımcıların %36,1'inin fazla kilolu, %6,5'inin abdominal obez olduğu görüldü. Örneklem genelinde %37'sinin fazla kilolu, %5,7'sinin abdominal obez olduğu belirlendi. DSÖ'nün BKO tanımlamasına göre, erkeklerin %49,7'si, kadınların %19,5'i ve örneklem genelinin %35,3 'ü KVH açısından riskli olarak belirlendi. DSÖ BBO tanımlamasına göre, BBO örneklem genelinin %43,8'ünde 0,5 ve üzerinde, erkeklerde %51,4, kadınlarda %35,5 olduğu görüldü. Alışkanlıklara göre incelendiğinde sigara ve alkol kullanan bireylerde, kullanmayanlara göre bel çevresi değerinin daha yüksek olduğu fakat anlamlı fark oluşturmadığı görüldü. Kronik hastalıklara göre inceleniğinde, hipertansiyon ve tip 2 diyabet tanılı hastaların bel çevrelerinde anlamlı derecede daha yüksekti. Hipotiroidi tanısı olma durumu ile bel çevresi arasında anlamlı ilişki saptanmadı. Sonuç: Normal kilolu bireylerde abdominal obezite sıklığının dikkate değer seviyelerdedir. Basit ve ekonomik yöntem olan, bel çevresi, BBO ve BKO gibi antropometrik ölçümlerin kullanımının yaygınlaştırılması, birincil koruma kapsamında katkı sağlayacaktır
Özet (Çeviri)
Objective: According to the World Health Organization (WHO) report, cardiovascular diseases (CVD) are the most common cause of mortality in developed countries, and occur as a result of many risk factors and the interaction of these risk factors. With the help of lifestyle modifications, preventive and therapeutic approaches by assessing cardiovascular risk, mortality and morbidity are significantly reduced. The relationship between CVD and abdominal obesity and the predictive value of atropometric measurements such as waist circumference, WHR and WHtR in terms of CVD are known. Anthropometric measurements are not included in the risk scoring systems that are frequently used in current practice. It has been shown in many studies that abdominal obesity is associated with cardiovascular risk and has a remarkable frequency in normal-weight individuals. The primary aim of this study was to determine the frequency of abdominal obesity in individuals between the ages of 18 and 65 who applied to the family medicine outpatient clinic and have a normal BMI according to the WHO classification. The secondary aim is to prevent the overlook of people with visceral obesity, which is known to have predictive value in terms of CVD, and to emphasize the importance of using simple and economical anthropometric measurements such as waist circumference, which is valuable in the detection of visceral obesity. Materials and Methods: It was planned to include all individuals between the ages of 18-65, with normal BMI (18.5-24.9) according to the WHO obesity classification, who applied to the Health Sciences University Dışkapı Yıldırım Beyazıt Training and Research Hospital Family Medicine outpatient clinic between November 2020 and January 2020. Sociodemographic characteristics and health data of the individuals included in the study were recorded, height, body weight, waist circumference, hip circumference measurements were made, BMI, Waist - Hip Ratio (WHR) and waist-to-height ratio (WHtR) were calculated. The collected data were evaluated with IBM SPSS Statistics 25 statistical software. Results: A total of 354 people, 185 men and 169 women, with a mean age of 31.7 years, were included in the study. When the participants with normal weight according to BMI participating in the study were classified according to their waist circumference, it was seen that 37.4% of the male participants were overweight and 4.9% were abdominally obese; 36.1% of female participants were overweight and 6.5% were abdominally obese.It was determined that 37% of the sample was overweight and 5.7% was abdominally obese. According to the WHO definition of WHR, 49.7% of men, 19.5% of women and 35.3% of the overall sample were determined to be at risk for CVD. According to the WHO definition of WHtR, WHtR was 0.5 and above in 43.8% of the sample, 51.4% in men and 35.5% in women. When examined according to habits, it was seen that the waist circumference value was higher in individuals who used cigarettes and alcohol, but did not create a significant difference. When analyzed according to chronic diseases, waist circumferences of patients with hypertension and type 2 diabetes were significantly higher. There was no significant relationship between the diagnosis of hypothyroidism and waist circumference. Conclusion: The prevalence of abdominal obesity in normal-weight individuals is remarkable. Expanding the use of anthropometric measurements such as waist circumference WHtR and WHR, which is a simple and economical method, will contribute to the scope of primary protection.