İslâm'ın İlk Emri Oku dergisi'nde kadın algısının dönüşümü (1961-1979)
The transformation of women's perception in the Magazine İslâm'in İlk Emri Oku (1961-1979)
- Tez No: 677981
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AKGÜL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
- Anahtar Kelimeler: İslamın ilk emri oku, Kadın, Değişim, Kamusal alan, Kadın-erkek eşitliği, Aile, İslamın İlk Emri Oku, Woman, Change, Public space, Gender equality, Family
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 321
Özet
Kadın, her toplumun ve her dönemin tartışılan konularından biridir. Kur'an kadın konusunu önceki dönemlerde örneğine pek rastlanmayan bir tarzda ele almış; kadın ve erkeği birbirlerinin velisi ilan etmiştir. Ancak toplumların ve dönemlerin mevcut kültürleri naslara yaklaşımı etkilediğinden pek çok konuda olduğu gibi kadının durumunu da etkilemiştir. Lakin modern zamanlara kadar bu etkinin sınırları kısıtlı kalırken, İslam dünyasında pek çok aydın da kadının değişen durumuna karşı direnç göstermiştir. 1960'ların egemen kadın anlayışı, kadının kocasına sadakati, itaati ve uyumuyla özdeşleşir. Kadının temel hedefi bir aile kurmak ve aileyi çekip çevirmektir. Fedakâr ve yapıcı özellikleriyle aile içi yaşamın düzenini sağlayan kadındır, aile reisi imajıyla ailesini dış tehditlerden koruyan erkektir. Genel olarak kadın, şefkati ile gösterdiği sabırla, durumu idare etmektedir ve ev işlerinde babanın yardımcısı rolünü üstlenir. Çalışmamıza konu olan İslamın İlk Emri Oku dergisi, 1961 yılından 1979 yılına kadar yayınlarını sürdürür. 209 sayı yayınlanan derginin, 109 sayısından, kadınla ilgili 171 müstakil metin inceleme konusu yapılmıştır. Çalışmamız iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde derginin çıkış amacı, ele alınan konular, üslubu, teknik özellikleri, yazarları ve yapılan tercümeler hakkında bilgi verilmektedir. İkinci bölümde ise; moda, tesettür, evlilik, eğitim, kariyer, eşitlik, kamusal alan, doğum ve aile konuları kadın merkezli ele alınmıştır. Derginin kadına bakış açısı; sadakat, namus ve erkeğe itaattir. Erkeğe yüklenen sorumluluk ise karısının ve çocuklarının ihtiyaçlarını temin etmek, onlara kol kanat germektir. Bu aile içi hiyerarşik düzenin toplumsal yansıması, düzenli bir cemiyet ve müreffeh bir toplumdur. Kadının eğitimi ile kısmen meslek hayatı konusunda bir dönüşüm gözlenmiştir. Diğer başlıklarda kayda değer bir değişme bulgusuna rastlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Women are one of the discussed topics of every society and every period. The Qur'an dealt with the subject of women in a way that was not uncommon in previous periods; declared men and women as protectors of one another. However, since the existing cultures of societies and periods affect the approach to en nas, it has also affected the situation of women, as in many other issues. But, while the limits of this influence remained limited until modern times, many intellectuals in the Islamic world showed resistance to the changing situation of women. The dominant woman understanding of the 1960s is identified with the loyalty, obedience and harmony of the woman to her husband. The main aims of women are to start and manage a family. It is the woman who ensures the order of domestic life with her unselfish and constructive features, and the man who guards her family from external threats with the image of the leader of the family. In general, the woman manages the situation with her mercy and patience and takes on the role of the father's helper in the housework. The journal of Islamin İlk Emir Oku, which is the subject of our study, continued its publications from 1961 to 1979. Of the 109 issues of the journal, which was published in 209 issues, 171 individual texts about women were examined. Our work consists of two parts. In the first part, information is given about the purpose of the journal, the topics covered, its style, technical specifications, authors and translations. In the second part; fashion, hijab, marriage, education, career, equality, public space, birth and family issues are discussed in a woman-centered manner. The journal's perspective on women; loyalty, virtue and obedience to man. The responsibility imposed on the man is to provide for the needs of his wife and children and to take care of them. The social reflection of this hierarchical order within the family is a proper and wealthy society. A transformation has been observed in part about professional life because of the education of women. No significant change was found in other titles.