Sermaye piyasası araçlarının bilinilirliği ve kullanılabilirliği üzerine bir araştırma
A research on awareness and usability of capital market instruments
  1. Tez No: 677996
  2. Yazar: ESRA EYİGÜL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN VARGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sermaye, Sermaye Piyasası, Sermaye Piyasası Araçları, Sermaye Piyasası Kuruluşları, Capital, Capital Market, Capital Market İnstruments, Capital Market İnstitutions
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Belirsizliğin yaşandığı günümüzde bireylerin işsizlik, savaş, beklenmedik ani hastalıklar gibi pek çok nedene karşılık hazırlıklı olmak, ileride yapılması düşünülen bir yatırım için fon biriktirmek, geleceğini teminat altına almak amaçlar çerçevesinde tasarruf yapmak istedikleri bilinmektedir. Bireylerin yanı sıra toplumsal kurumlar, kuruluşlar ve şirketler de benzer nedenlerden dolayı tasarruf yapmaktadırlar. Kurum, kuruluş ve şirketlerin tasarruf yapma amaçları ile bireylerin tasarruf yapma amaçları farklılık göstermekle birlikte temelde tasarruftan gelir etmenin ortak hedefleri olduğu söylenebilir. Söz konusu gelir ya doğrudan yatırım yapılarak veya yatırım yapmak isteyip tasarruf açığı olan birimler vasıtasıyla elde edilmektedir. Bu işleyiş finansal varlıkların arz ve talebi biçiminde ve finansal piyasalarda gerçekleşmektedir. Finansal piyasalarda fon arz edenler ve talep edenler arasında gerçekleşen ilişki çeşitli sermaye piyasası araçları ile yürütülmektedir. Dolayısıyla bu sermaye piyasası araçlarının bilinmesi hem fon arz edenler hem de fon talep edenler açısından büyük önem taşımaktadır. Bu önemden hareketle Karabük Üniversitesi İşletme Fakültesi ve İİBF'de eğitim gören öğrencilerin sermaye piyasası araçları hakkında ne düzeyde bilgi sahibi oldukları ve söz konusu sermaye piyasası araçlarını hangi düzeyde kullandıkları belirlenmeye çalışılmıştır. Anket tekniği kullanılarak yapılan alan çalışması sonucunda öğrencilerin sermaye piyasası araçları ve kuruluşlarını bilme düzeylerinin çok düşük çıktığı tespit edilmiştir. Ayrıca demografi ve fonksiyonel değişkenler açısından sermaye piyasası araçları ve kuruluşlarına ilişkin düşüncelerinin farklılıklar gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In today's World of uncertainty, individuals need to accumulate funds in order to be prepased for many factors such as unemplayment, was and unexpected sudden illnesses. In addition to individuals, social institituons, organizations and companies make savings for similar reasons. Althouh the goals of institutions, organizations and companies to save and the goals of individuals to save differ. The said income is obtained by making direct investment or through units thout want to invest but have savings gat. This process takes place in the form of supply and demand of financial assests and in financial markets. The relationship between fund suppliers and demanders in financial markets is carried out by various capital market instruments. Therefore, knowing these capital market instruments is of great importance for both fund suppliers and fund demanders. Based on this importance, what level of knowledge do students studying at Karabük university faculty of Business Administration and İİBF have about capital market instruments. As a result of field study conducted using the survey technique, it is observed that the students' level of knoving capital market instrument and institutions is very low. In addition, we conclude that opnions about capital market instruments and institutions differ in term of demography and functional variables.