Anjiotensin –ı converting enzim insersiyon/delesyon (ace ı/d) gen polimorfizmi ile retinal ven tıkanıklığı (rvt) arasındaki ilişki
Relationship between angiotensin i-converting enzyme insertion/deletion gene polymorphism and retinal vein occlusion.
- Tez No: 678000
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF ÖZERTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Retinal ven tıkanıklığı, Anjiotensin-I converting enzim, polimorfizim
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç : Anjiotensin-I converting enzim insersiyon/delesyon (ACE I/D) gen polimorfizmi ile retinal ven tıkanıklığı (RVT) arasındaki ilişkiyi değerlendirmek. Gereç ve Yöntem : Araştırmaya Dr.Lütfü Kırdar Kartal Eğt. ve Arşt. Hastanesine 2008 ile 2011 yılları arasında başvuran 80 retinal ven tıkanıklığı olgusu ve kontrol grubu olarak 80 sağlıklı birey dahil edildi. Son 6 ay içerisinde retinal ven tıkanıklığı geçiren olgular araştırmaya dahil edilirken, koroner arter hastalığı (KAH) olan, daha önce miyokard enfarktüs geçirme öyküsü olan ve koagülasyon parametrelerinde bozukluk olan olgular araştırma dışı bırakıldı. Retinal ven tıkanıklığı tanısı oftalmoskopik fundus muayenesi ve floresein anjiografi yöntemleri kullanılarak konuldu. ACE I/D ( insersiyon/delesyon ) gen polimorfizmi polymerase chain reaction (PCR) yöntemi kullanılarak değerlendirildi. ACE geni II,ID,DD polimorfizmi olmak üzere üç grupta değerlendirildi. RVT için bağımsız risk faktörlerini tanımlamak için çok değişkenli lojistik regresyon analizi kullanıldı. Çift-kuyruklu p değeri 0.05 in altında olduğu değerler statistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Bulgular : ACE DD gen polimorfizmi (p = 0,035 ), diabetes melitus (DM) (p = 0.019 ) ve hipertansiyonun (HT) (p = 0.001) retinal ven tıkanıklığı için, çok değişkenli lojistik regresyon analizi sonucunda bağımsız birer prediktör faktör olduğu görülmüştür.ACE ID gen polimorfizmi RVT olan olgularda anlamlı bir şekilde düşük bulunurken, ACE II gen polimorfizmi iki grup arasında istatistiksel anlamlı fark göstermemiştir. Sonuç : Araştırmamızda ACE DD gen polimorfizminin retinal ven tıkanıklığı için bağımsız bir prediktör faktör olduğu sonucuna varılmıştır. Ancak bu sonuç ACE I/D gen polimorfizminin retinal ven tıkanıklığında kesin bir risk faktörü olduğu anlamına gelmemektedir. Çünkü retinal ven tıkanıklığı ile ilişkili hastalıklardaki ACE I/D gen polimorfizmi sıklığını değerlendirmek için çok daha geniş serilerle araştırmalara ihtiyaç vardır. Bu araştırmalar sonucunda, retinal ven tıkanıklığının tedavi ve takibinde profilaktik ve terapötik anlamda yeni metodlara ulaşılabilir.
Özet (Çeviri)
PURPOSE : To evaluate association between Angiotensin I- converting enzym insertion/deletion (ACE I/D) gene polymorphism and retinal vein occlusion (RVO). METHODS: A total of 80 patients with retinal vein occlusion who have attended the Kartal Training and Research Hospital Eye Clinic between 2008 and 2011 years and 80 healty subjects were enrolled in this retrospective case-control study. Patients who experienced retinal vein occlusion one week to six month ago were included and who have coronar artery diseases ,prior myocard infarction history and coagulation parameters disturbance were excluded from the study. The diagnosis was made by ophthalmoscopic fundus examination and flourescein angiography. The ACE gene I/D polymorphism was determined by polymerase chain reaction. ACE gene was classified as II, ID, DD in 3 groups . RESULTS: ACE DD genotype (p=0.035) ,DM (p=0.019) and hypertension (HT) (p=0.001) were found as an independent predictor factor for patients with retinal vein occlusion in multivariate logistic regression analysis. CONCLUSIONS: Our study found out that genotype DD polymorphism is an independent predictor factor for retinal vein occlusion. However one can not exactly consider whether ACE gene polymorphism is a risk factor for retinal vein occlusion or not. Because we need large scale studies researching the frequency of ACE gene polymorphism in the diseases related retinal vein occlusion in relevant population. So, we may achieve novel methods about prophylactical and theropeutical options in retinal vein occlusion treatment and follow-up. Keywords : Retinal vein occlusion, Angiotensin I- converting enzym,Polymorphism.