İsimsiz uluslararası sözleşmeler ve tahkim
Complex international contracts and arbitration
- Tez No: 678020
 - Danışmanlar: PROF. DR. HASAN AYRANCI
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Hukuk, Law
 - Anahtar Kelimeler: İsimsiz sözleşme, isimsiz uluslararası sözleşmeler, sözleşmenin uyarlanması, tahkim, uzun vadeli sözleşmeler, anahtar teslim sözleşmesi, franchising sözleşmesi, know-how, işlem temelinin çökmesi, mücbir sebep, aşırı ifa güçlüğü, IPRG, MÖHUK, delokalizasyon, anasyonel, yeniden müzakere yükümlülüğü, complex contract, complex international contracts, adaptation of contract, arbitration, long term contracts, turnkey agreement, franchising, know-how, collapse of the underlying basis of the transaction, force majeure, hardship, IPRG, MÖHUK, delocalization, anational, renegotiation duty
 - Yıl: 2021
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ankara Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Medeni Hukuk Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu tezin konusunu“isimsiz uluslararası sözleşmeler ve tahkim”oluşturmaktadır. İsimsiz sözleşmeler teknik, ekonomik, sosyal gelişmeler ile bu gelişmelere bağlı olarak değişen bireysel ve toplumsal ihtiyaçların bir sonucu ve bu gelişmelerin kurucusudur. İsimsiz uluslararası sözleşmelerin kanunlarda düzenlenmemiş olması tarafların uygulanacak hukuk, uyarlama ve tahkim klozları gibi kayıtlar ile detaylı sözleşmeler hazırlayarak kendi çözümlerini bulmalarına neden olmaktadır. İsimsiz uluslararası sözleşmelerden doğan uyuşmazlıkların çözümünde genellikle tahkim tercih edilmektedir. Bu sözleşmelerde ticari tahkimin neredeyse özel bir nitelik haline geldiğini söylemek mümkündür. Tarafların tahkimi tercih etmesi bu sözleşmeler ile ilgili yargı kararlarının oluşmamasına neden olmaktadır. Bu tezin konusu isimsiz sözleşmelerin ayrı ayrı incelenmesi olmadığından bu sözleşmelerin ortak özelliklerine ve uygulamada en çok karşılaşılan sorunlara değinilerek geçmiş tahkim kararları ışığında uyuşmazlıklara bulunan çözümler incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The subject of this dissertation is“complex international contracts and arbitration”. Complex international contracts are a result of the techincal, economic, social developments. They are at the same time promoters of such development. The fact that complex contracts were not regulated by national legislatures causes that parties find their own solutions by drawing up contracts with the clauses such as applicable law, adaptation and arbitration clauses. The dispute resolution mechanism that is prefered in complex international contracts is usually commercial arbitration. It can be said that commercial arbitration is became speciality in these contracts. The fact that parties prefer arbitration causes the judicial decisions. Since the subject of this dissertation is not to analyse each of complex contract separately, the common characteristics of these contracts and the solutions to conflicts in the light of prior arbitral awards have been analysed.