Histopatolojik olarak endometrium kanseri tanısı konan hastalarda saptanan myometrial invazyonun bazı prognostik faktörlerle ve sağ kalımla ilişkisi
The relationship of myometrial invasion detected in patients with histopatological diagnosis of endometrium cancer and some prognostic factors and survival
- Tez No: 678102
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEM DANE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Endometrium kanseri, Sağkalım, Hastalıksız yaşam süresi, Prognostik faktörler, Endometrial carcinoma, Survival, Disease free survival, Prognostic factors
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Bu çalışmada endometrium kanserli hastalarda myometrial invazyon ile total sağkalım ve hastalıksız sağkalım üzerine etkili prognostik faktörleri araştırdık. Materyal ve Metod: Bu çalışma 2001 - 2011 tarihleri arasında endometrium kanseri tanısıyla opere edilen 122 hastanın kayıtları retrospektif olarak incelendi. Bu hastaların histolojik tip, grade, myometrial invazyon, LVSI, servikal tutulum, adneks tutulumu, batın sıvısı pozitifliği, pelvik lenf metastazı ve omentum tutulumu değerlendirildi. Ayrıca hastalıksız sağ kalım ve total sağkalım ile myometrial invazyonun bazı prognostik faktörlerle ilişkisi araştırıldı. Kaplan-meier yaşam analizi ve logrank test kullanıldı. Bulgular: Ortalama tanı yaşı 58.6 ± 10.8 yıl (aralık 32–86 yıl). Cerrahi olarak evrelenen 122 hastanın; %72'sinin evre 1, % 6'sının evre 2, % 9'unun evre 3 ve % 4'ünün ise evre 4'te olduğu görüldü. Evrelere göre sağ kalım oranlarına bakıldığında; Evre 1 için 38 aylık PFS oranı % 90, Evre 2 için 71 aylık PFS % 66, Evre 3 için 58 aylık PFS % 32 (medyan survival: 16 ay) ve Evre 4 için 10 aylık PFS % 60 bulunmuştur. Evre 1 için 30 aylık OS oranı % 95, Evre 3 için 60 aylık OS % 49 (medyan survival: 60 ay)ve Evre 4 için 35 aylık OS % 30 (medyan survival: 35 ay) bulunmuştur. % 50 den fazla myometrial invazyonun pelvik lenf nodu tutulumu, servikal stromal ve glandüler tutulum, batın sitolojisi, adneks ve LVSI tutulumu ile anlamlı korelasyon gösterdiğini saptadık. Omentum tutulumunda istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Myometrial invazyonu % 50 den fazla olanlarda 58 aylık PFS % 67 bulunurken 60 aylık OS % 66 bulunmuştur. Nüks gelişen hastalara bakıldığında toplam 17 hastada nüks geliştiği (% 13,9) bu hastaların 11 tanesinde vajinal cuff, 3 tanesi karaciğer, 1 tane cilt ve 2 hastada ise barsak nüks yeri olarak saptanmıştır. Sonuç: Derin myometrial invazyon endometrium kanserinin tedavisni yönlendiren en önemli propnostik faktörlerden biridir. Prognostik faktörlerin değerlendirilmesi endometrium kanser vakalarının yönetiminde son derece önemlidir.
Özet (Çeviri)
Objective: We investigated the relationship between myometrial invasion and the prognostic factors on overall and progression free survival in endometrial carcinoma. Materials and Methods: In this study, we evaluated retrospectively the patients' records that are diagnosed to be endometrial cancer in between 2001-2011. 122 cases operated with endometrial cancer were included into the study. The cases were evaluated according to their histologic typing, grade, myometrial invasion depth, lymphovascular invasion, cervical, adnexial, the presence of atypical cells in peritoneal cytology, pelvic lymph node tumor metastasis and omental involvement. Disease-free survival and overall survival were evaluated. We also investigated the relationship between myometrial invasion and prognostic factors. Kaplan–Meier survival analysis was performed and compared using log-rank test. Results: The mean age at diagnosis of the disease was 58.6 ± 10.8 years (range 32–86 years) in study group. The distributions by stages were: 72 % Stage I, 6 % Stage II, 9 % Stage III, 4 % Stage IV. Progression-free survival rate was 90% in stage I at 38 months, 66 % in stage II at 71 months, 32% in stage III at 58 months (median survival : 16 months)and 60 % in stage IV at 10 months. Overall survival rate was 95% in stage I at 30 months, 49 % in stage III at 60 months (median survival : 60 months)and 39 % in stage IV at 35 10 months (median survival: 35 months). Disease recurred in 17 patients (13, 9): 2 intestine, 3 abdominal, 1 skin, and 11 pelvic. Invasion to more than half of the myometrium in patients were significantly associated with cervical extension, positive peritoneal fluid cytology, adnexial, LVSI and pelvic lymph node involvement. However, there was no statistically significant association between omental involvement. The progression free survival and overall survival for patients with more than 50% gross myometrial invasion were detected 67 % at 58 months and 66 % at 60 months, respectively. Conclusion: The depth of myometrial invasion (DMI) is one of the most important prognostic indicators and determinants of therapy in endometrial cancer. Evaluation of prognostic factors is important in the management of endometrial cancer cases.