Tiyatro izlemenin konuşma kaygısı olan öğrencilerin konuşma kaygısı ve konuşma becerisi üzerindeki etkisinin incelenmesi
Investigation the effect of watching theather on speech anxiety and speaking skills of students with speech anxiety
  1. Tez No: 678339
  2. Yazar: ÖZGE ÖZCAN REYHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NESLİHAN KARAKUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Konuşma Becerisi, Konuşma Kaygısı, Tiyatro İzleme, Speaking Skill, Speech Anxiety, Watching Theather
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu araştırmada konuşma kaygısı olan öğrencilerin konuşma kaygılarının azaltılması ve konuşma becerilerinin geliştirilmesinde tiyatro oyunlarının etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda konuşma kaygısı olan 6. sınıf öğrencilerine beş farklı çocuk tiyatro oyunu izletilmiş, öğrencilerin konuşma becerilerinde ve konuşma kaygı düzeylerinde anlamlı bir farklılık olup olmadığı araştırılmıştır. Deney grubu öğrencilerine izletilecek olan çocuk oyunları belirlenirken seçilen oyunların öğrencilerin yaş grubuna uygun olması, temel dil becerilerini geliştirmeye katkı sağlayacak düzeyde olması, farklı temalarda yazılmış olması gibi kriterlere dikkat edilmiştir. Araştırma, karma yöntem araştırma desenlerinden iç içe desen kullanılarak yapılandırılmıştır. Araştırma öntest – sontest denkleştirilmemiş kontrol gruplu yarı deneysel desenle yürütülmüştür. Araştırmanın nitel verileri, odak grup görüşmesi ve görüşme metoduyla; nicel verileri, Konuşma Becerisi Kaygı Ölçeği ve Konuşma Becerisi Değerlendirme Formuyla toplanmıştır. Araştırmanın nitel verileri içerik analiziyle, nicel verileri ise bir istatistik programıyla analiz edilmiştir. Öntest – sontest denkleştirilmemiş kontrol gruplu yarı deneysel desenle yürütülen çalışmada deney grubu ve kontrol grubunun Konuşma Becerisi Kaygı Ölçeği ve Konuşma Becerisi Değerlendirme Formu öntest – sontest puanları incelendiğinde deney grubu öğrencileri lehine anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir. Odak grup görüşmesi sonucunda 2 tema, 6 kategori, 13 kod; Türkçe dersi öğretmeni ile gerçekleştirilen görüşme sonucunda ise 2 tema, 6 kategori, 21 kod belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the aim is to determine the effect of theater plays on the reduction of speech anxiety and on the development of speaking skills in the students with speech anxiety. For the purpose of this objective, the first 6th grade students with speech anxiety were watched children's theater plays and subsequently whether there was a significant difference in the students' speaking skills and speech anxiety levels was tested. While determining the children's plays to be watched by the experimental group studens, the criteria have been taken into consideration such as the plays being suitable for the age group of students, being at the level that would contribute to be development of basic language skills, and being written in various themes. The research was structured by using embedded design, one of the mixed research designs. The research was conducted with a pre-test post-test unequaled control group by quasi-experimental design. The qualitative data of the research are collected by focus group interview and individual interview methods and the quantitative data by using the Speaking Skills Anxiety Scale and Speaking Skills Evaluation Form. The qualitative data were analyzed by content analysis while the quantitative data via the SPSS Package Program. At the study with the pre-test and post-test unequaled the control group by quasi-experimental design, when the pre-test and post-test scores of the experimental group and the control group were analyzed, a significant difference was found in favor of the experimental group students. As a result of the focus group interviews, at the beginning 2 themes, 6 categories, 13 codes while at the end of the interviews, 2 themes, 6 categories and 21 codes were determined.