A comparative analysis of peaceful contiguous dyads
Barışsever komşu devletlerin karşılaştırmalı bir analizi
  1. Tez No: 678676
  2. Yazar: GAMZE GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜROL BABA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Aktör Çiftleri Analiz Düzeyi, Çatışan Devletler, Barışseverlik, Devletlerarası Barış, Barışsever Komşu Devletler, Dyadic Level of Analysis, Dangerous Dyads, Pacifism, Interstate Peace, Peaceful Contiguous Dyads
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Barış ve Çatışma Çalışmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
Bu çalışma, istikrarlı barışçıl ilişkileri ile karakterize edilen komşu aktör çiftlerine odaklanmaktadır. Bu aktör çiftlerine, savaşa eğilimli aktör çiftlerine kıyasla daha az bilimsel bir ilgi gösterilmiştir ve bu da ikili çatışma dinamiklerini anlamamızda bir boşluk yaratmaktadır. Bu boşluğu irdelemek için, barışsever komşu devletleri, savaşa eğilimli olan aktör çiftlerinden ayıran şeyin ne olduğunu tespit etmek amacıyla barışsever aktör çiftlerinin içinde çatışmayı teşvik eden değişkenlerin dinamiklerine değinilmektedir. Aynı zamanda, bu barışsever çiftlerin neden barışsever olduğunu açıklamaya yardımcı olabilecek değişkenler de aranmaktadır. Bu amaç doğrultusunda, etkileşimleri süresince birbirleriyle bir savaşmaktan kaçınan otuz-üç barışsever aktör çifti arasından sekiz aktör çifti incelenmiştir. Bu barışsever komşu devletler, komşu devletlerin ortak ve farklı yönlerini açıklığa kavuşturmak için kapsamlı bir değerlendirme fırsatı sağlayan 'yapısal-odaklı model' uygulanarak analiz edilmiştir. Bu çalışmanın bulguları, bir aktör çiftindeki askeri kapasitenin çiftler arasında asimetrik dağılımının, savaşın oluşma ihtimalini bölgesel bir anlaşmazlığın varlığında bile azaltmada önemli bir rol oynadığını göstermektedir. Ayrıca, uluslararası kuruluşlara ortak üyelik, aktör çiftlerindeki savaş yatkınlığını azaltmaktadır, ki bu da aktör çiftleri arasındaki pozitif etkileşimi arttırmaktadır. Son olarak, ortak bir sömürge tarihi birbirleriyle askeri çatışmadan kaçınan eski sömürgeci çiftleriyle ilişkilendirilmektedir. Bulgular, çatışan aktör çiftlerinin yanı sıra barışsever aktör çiftlerinin özelliklerinde de artan incelemenin önemini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it has been focused on dyads of contiguous states that are characterized by stable pacific relationships. These have been given less scholarly attention compared to war-prone dyads, which creates a gap in our understanding of dyadic conflict dynamics. To address this gap, this research focuses here on the dynamics of variables that foster conflict within pacific dyads in order to locate what differentiates them from war-prone dyads. This study also seeks to locate variables that can help explain why these dyads are pacific. In line with this objective, it was examined a random sample of eight contiguous dyads among the thirty-three peaceful dyads that have avoided fighting an interstate war with one another within the duration of their interaction. These case studies have been analysed by applying a 'model of structured, focused' comparative analysis that provides an opportunity for an extensive evaluation to clarify the common and different aspects of contiguous dyads. The findings of this study demonstrated that an asymmetric dyadic distribution of military capabilities in a dyad plays an important role in decreasing the possibility of war occurrence, even in the presence of a territorial dispute. Furthermore, joint membership in international organizations also reduces the war-proneness in a dyad, which increases the positive interaction between them. Lastly, a common colonial history is associated with dyads of ex-colonies avoiding military conflict with each other. The findings indicate the importance of increased scrutiny in the characteristics of pacific dyads in addition to that of dangerous dyads.