Gyula Németh'in hayatı, eserleri ve Türk tarihçiliğine katkıları
Gyula Németh's life, works and contributions to Turkic historiography
- Tez No: 678850
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH GÜNDOĞDU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Macaristan, Türkoloji, Gyula Németh
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Macarlar bugünkü yurtlarına yerleşmeden önce göçebe halinde yaşıyorlardı. 896 yılında Orta Avrupa'da yer alan Macaristan'a yerleşen Macarlar, coğrafi konumu sebebiyle çeşitli devletlerin hâkimiyeti altına girmişlerdi. Osmanlı Devleti 1526 yılından 1699 yılına kadar Macarlara hâkimdi. Bu yıllar boyunca kültürel bakımdan birbirlerinden etkilenmişti. Ármin Vámbéry'nin 1870 yılında Türkoloji Enstitüsü'nü kurmuş ve kökenleri hakkında araştırmalara hız kazandırmıştı. Bu Enstitü'de birçok Türkolog yetişmişti. Onlardan biri de Gyula Németh'di. Bu tezde Gyula Németh'in hayatı, eserleri ve Türk Tarihi bakımından önemi incelenmiştir. Tez üç bölümden oluşmaktadır. Tezin giriş bölümünde Türkoloji çalışmaları hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde Gyula Németh'in hayatı ve öğrencileri ele alınmıştır. İkinci bölümde eserleri ile ilgili bilgi verilmiştir. Son bölümde Türk Tarihi bakımından önemi ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Hungarians lived in nomadics before settling in their present dormitory. In 896, Hungarians settled in Hungary in Central Europe and came under the domination of various states due to their geographical location. The Ottoman Empire dominated the Hungarians from 1526 to 1699. Over the years, they were culturally influenced by each other. Ármin Vámbéry founded the Institute of Turckology in 1870 and accelerated research into its origins. Many Turcologists studied at this Institute. One of them was Gyula Németh. In this thesis, life, Works of Gyula Németh and his importance in terms of Turkish history is examined. The thesis consists of three parts. In the introduction to the thesis, information about Turcology studies is given. In the first chapter, it is discussed with the life and students of Gyula Németh. In the second part, information about his works is given. In the last chapter his importance in terms of Turkish History was tried to be revealed. Keys: Hungarian, Turcology, Gyula Németh