Konya il merkezindeki gebe kadınların yumurta tüketimleri ve beslenme bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of egg consumption and nutritional knowledge levels of pregnant women in Konya city center
  1. Tez No: 678963
  2. Yazar: SÜMEYRA KULA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİHAT TELLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Yumurta tüketimi, beslenme bilgi düzeyi, gebe kadın, gebelikte beslenme, besin grupları, Beden Kitle İndeksi, Egg consumption, nutritional knowledge level, pregnant woman, nutrition during pregnancy, food groups, Body Mass Index
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Araştırmada, gebe kadınların yumurta tüketimleri ve beslenme bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi amaçlandı. Araştırma örneklemi, Konya ili merkez ilçeleri Meram, Selçuklu ve Karatay'da yaşayan 449 gebe kadın tarafından oluşturuldu. Verilerin elde edilmesinde, gönüllülük esasıyla araştırmaya dahil edilen katılımcılara anket formu uygulandı. Anket formunda gebe kadınların sosyodemografik özellikleri, genel sağlık bilgilerini, besin grupları tüketim sıklıklarını, beslenme ile ilgili bilgi düzeylerini ve yumurta tüketimlerini değerlendirebilmeye yönelik sorulara yer verildi. Katılımcıların yaş ortalaması 28,88 ± 5,99 olarak tespit edildi. Eğitim durumu verileri değerlendirildiğinde; % 31,6'sının ilköğretim düzeyinde oldukları belirlendi. Katılımcıların % 55,2'sinin çalışan ve evlilik yaş ortalamalarının 23,55 ± 3,01 olduğu saptandı. Gebelik dönemindeki BKİ'leri bakımından % 21,2'si obez olarak sınıflandırıldı. Gebelik döneminde en sık gözlemlenen rahatsızlık diyabet olarak bildirildi. Tüketim puanlarına göre en çok tükettikleri besinlerin sırasıyla; diğer taze meyveler, diğer taze sebzeler, yoğurt ve peynir, ekmek olduğu tespit edildi. Yumurta tüketim puanları % 69,8 düzeyinde bulundu. Beslenme bilgi düzeyleri bakımından katılımcıların % 80,2'sinin orta seviyede oldukları tespit edildi. Gebe kadınların % 82,2'sinin yumurta tükettiği belirlendi. Gebelik süresince katılımcıların % 48,1'inin yumurta tüketiminin artış gösterdiği saptandı. Yumurta tüketimi ile ilgili bilgi düzeyleri bakımından % 33,2'si iyi seviyede sınıflandırıldı. Gebe kadınların eğitim durumuna göre yumurta tüketimleri incelendiğinde, yumurta tüketimlerinin eğitim durumuna göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde farklılaştığı saptandı (p < 0,05). Eğitim seviyelerinin artışıyla yumurta tüketimlerinin de arttığı gözlemlendi. BKİ normal olanların yumurta tüketimine ilişkin ortalama puanlarının fazla kilolu ve obez olanlara göre daha yüksek olduğu görüldü. Besin tüketim sıklığı fazla olan katılımcıların yumurta tüketimlerine ilişkin ortalama puanlarının, besin tüketim sıklığı daha az olanlara göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde (p < 0,05) yüksek olduğu saptandı. Gebe kadınların yumurta tüketimlerinin beslenme bilgi düzeylerine göre istatistiksel olarak anlamlı biçimde farklılaştığı (p < 0,05) ve beslenme bilgi düzeylerinin artışıyla yumurta tüketimlerinin de arttığı saptandı. Sonuç olarak, gebe kadınların çoğunluğunun beslenme bilgi düzeylerinin orta düzeyde olduğu görülmektedir. Bununla birlikte katılımcıların önemli bir kısmının yumurta tüketim bilgi düzeylerinin yetersiz ve orta düzeyde olduğu ve yumurta tüketim puanlarının da yeterli düzeyde olmadığı gözlemlenmektedir. Buradan hareketle gebe kadınların, beslenme bilgi düzeylerinin artırılmasının ve gebelik süresince beslenme planlarında yeterli düzeyde yumurtanın yer almasının önem arz ettiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The study aimed to evaluate the egg consumption and nutritional knowledge levels of pregnant women. The research sample was formed by 449 pregnant women living in Konya's central districts Meram, Selçuklu and Karatay. To obtain the data, a questionnaire form was applied to the participants who were included in the study voluntarily. In the questionnaire form, questions about the sociodemographic characteristics of pregnant women, general health information, frequency of consumption of food groups, knowledge levels about nutrition, and egg consumption were included. The mean age of the participants was 28,88 ± 5,99 years. When the educational status data evaluated; was observed that 31,6 % of them were at the primary education level. It was detected that 55,2 % of the participants were employees and the mean age at marriage was 23,55 ± 3,01. In terms of BMI during pregnancy, 21,2 % were classified as obese. Diabetes was reported as the most common disease observed during pregnancy. According to the consumption scores, the most consumed foods are respectively; other fresh fruits, other fresh vegetables, yoghurt and cheese, bread. Egg consumption scores were found to be 69,8 %. It was observed that 80,2 % of the participants were at a moderate level in terms of their nutritional knowledge level. It was determined that 82,2 % of pregnant women consumed eggs. It was detected that 48,1 % of the participants increased their egg consumption during pregnancy. In terms of knowledge levels about egg consumption, 33,2 % of them were classified as good. When the egg consumption of pregnant women was examined according to their education level, it was found that egg consumption differed statistically significantly according to the education level (p < 0,05). It was observed that egg consumption increased with the increase in education levels. It was observed that the average scores of egg consumption of those with normal BMI were higher than those of overweight and obese. It was detected that the mean scores of egg consumption of the participants with a higher frequency of food consumption were statistically significantly (p < 0,05) higher than those with a lower frequency of food consumption. It was determined that the egg consumption of pregnant women differed statistically significantly according to their nutritional knowledge levels (p < 0,05) and their egg consumption increased with the increase in their nutritional knowledge levels. As a result, it was observed that the nutritional knowledge level of the majority of pregnant women is moderate. However, a significant portion of the participants had an insufficient and moderate level of egg consumption knowledge; It was observed that egg consumption scores are not at a sufficient level. From this point of view, thought that it is important to increase the nutritional knowledge level of pregnant women and to include enough eggs in their nutrition plans during pregnancy.