Proliferatif vitreoretinopatili regmatojen retina dekolmanı patogenezinde oksidatif stres ve antioksidan sistemin rolü
- Tez No: 679092
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL ÖZGÜR ARTUNAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: proliferatif vitreoretinopati, total antioksidan statü, total oksidatif stres, proliferative vitreoretinopathy, total antioxidant status, total oxidant stress
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Beyoğlu Göz Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Proliferatif vitreoretinopatinin eşlik ettiği regmatojen retina dekolman etyopatogenezinde oksidatif stresin ve antioksidan sistemin rolünü araştırmak Gereç ve Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Beyoğlu Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesi Retina biriminde Kasım 2020-Şubat 2021 tarihleri arasında proliferatif vitreoretinopatili (PVR) regmatojen retina dekolmanı 20 hasta, Proliferatif vitreoretinopati eşlik etmeyen regmatojen retina dekolmanlı 20 hasta ve kontrol grubu olarak da makular hole (MH) ve vitreomaküler traksiyon(VMT) nedeniyle cerrahi planlanan 20 hasta olmak üzere toplam 60 hasta çalışmaya dahil edildi. Çalışmaya alınan tüm hastaların refraksiyon muayenesini de içeren görme keskinliği, aplanasyon tonometrisi, biomikroskopi ile ön ve arka segment ayrıntılı muayeneleri yapıldı. Tüm hastalardan pars plana vitrektomi(PPV) operasyonu başlangıcında yaklaşık 0.2 cc vitreus sıvısı alındı. Alınan örnekler -80 derece kornea bankası derin dondurucusunda muhafaza edilerek soğuk zincir taşıma kuralları ile transferi sağlanarak Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı laboraturlarında otomatik ölçüm yöntemiyle incelenerek Total Oksidan Aktivite (TOS) ve Total Antioksidan Aktivite (TAS) seviyeleri ölçüldü. Oksidatif Stres İndeksi(OSI) değeri oksidatif stresin derecesini ölçmek için hesaplandı. Bulgular: PVR'lı RD, PVR'sız RD ve MH-VMT Gruplarının TAS ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlenmiştir (p=0,008). MH-VMT grubunun TAS ortalamaları PVR'lı RD ve PVR'sız RD gruplarından istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuş (p=0,003, p=0,037) MH-VMT grubunun TOS ortalamaları PVR'lı RD ve PVR'sız RD gruplarından istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük bulunmuş (p=0,001, p=0,041), MH-VMT grubunun OSI ortalamaları PVR'lı RD ve PVR'sız RD gruplarından istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük bulunmuş (p=0,0001, p=0,0066), PVR'lı RD OSI ortalamaları PVR'sız RD grubundan istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulunmuştur(p=0,034). Sonuç: Proliferatif vitreoretinopatili regmatojen dekolmanı hastalarının vitreus sıvısında artmış TOS ve OSI ile azalmış TAS seviyeleri, hastalığın etyopatogenezinde artmış oksidatif stres ile azalmış antioksidatif defans sisteminin rolü olduğunu düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: To investigate the role of oxidative stress and antioxidant system in the etiopathogenesis of rhegmatogenous retinal detachment accompanied by proliferative vitreoretinopathy. Material and Method: Between November 2020 and February 2021, 20 patients with rhegmatogenous retinal detachment with proliferative vitreoretinopathy (PVR), 20 patients with rheumatogenic retinal detachment without proliferative vitreoretinopathy and macular hole (MH) and vitreomacular as a control group A total of 60 patients, including 20 patients scheduled for surgery due to traction (VMT), were included in the study. Detailed examinations of the anterior and posterior segment were performed with visual acuity, applanation tonometry, and biomicroscopy, including refraction examination of all patients included in the study. Approximately 0.2 cc of vitreous fluid was obtained from all patients at the beginning of the pars plana vitrectomy (PPV) operation. The samples taken were stored in the cornea bank deep freezer at -80 degrees and transferred with cold chain transport rules, and the total Oxidant Activity (TOS) and Total Antioxidant Activity (TAS) levels were measured by examining the laboratories of the Medical Biochemistry Department of Health Sciences University with automatic measurement method. The Oxidative Stress Index (OSI) value was calculated to measure the degree of oxidative stress. Results: A statistically significant difference was observed between the TAS averages of PVR with RD, PVR without RD and MH-VMT Groups (p = 0.008). The means of TAS in the MH-VMT group were found to be statistically significantly higher than the RD groups with PVR and the RD groups without PVR (p = 0.003, p = 0.037). found to be low (p = 0.001, p = 0.041), the OSI averages of the MH-VMT group were found to be statistically significantly lower than the PVR with and non-PVR groups (p = 0.0001, p = 0.0066), PVR with RD OSI was significantly higher than the non-PVR RD group (p = 0.034). Conclusion: Increased TOS and OSI and decreased TAS levels in vitreous fluid of patients with rhegmatogenous detachment with proliferative vitreoretinopathy suggest that increased oxidative stress and decreased antioxidative defense system play a role in the etiopathogenesis of the disease.