Bretschneider HTK kardiyopleji solusyonu ile konvansiyonel kan kardiyopleji solusyonunun izole suprakoroner aort replasmanı yapılan hastalarda postoperatif sonuçlar açısından karşılaştırılması comparison of Bretschneider HTK cardioplegia solution and blood cardioplegia in terms of postoperative results in patients who underwent isolated supracoronary ascending aortic replacement
- Tez No: 679321
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİHAN YEŞİLKAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Aort disseksiyonu, kardiyopleji, mortalite, Aortic dissection, cardioplegia, mortality
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Amaç: Bu çalışmada histidin-triptofan-ketoglutarat (HTK) kardiyopleji solüsyonu ve kan kardiyoplejisinin tip A akut aort disseksiyonu hastalarından suprakoroner aort replasmanı yapılanlarda postoperatif sonuçlar üzerine etkisinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Metod: Kliniğimizde Ocak 2014 – Ekim 2020 tarihleri arasında tip A aort disseksiyonu nedeni ile opere olan hastalardan suprakoroner aort replasmanı yapılan 70 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Hastalar kan kardiyoplejisi alan (n=48) ve Bretschneider HTK (Custodiol)kardiyopleji solüsyonu alanlar (n=22) olmak üzere iki gruba ayrılmış; preoperatif, perioperatif ve postoperatif değişkenler açısından karşılaştırılmıştır. Bulgular: Her iki grupta kardiyopulmoner baypas süreleri ve kros klemp süreleri arasında anlamlı fark saptanmamıştır (sırasıyla p=0,17, p=0,16). Bretschneider HTK (Custodiol) solüsyonu grubunda ventilatörden ayrılma (weaning) süresi, yoğun bakım kalış süresi ve hastane yatış süresi daha kısadır (sırasıyla p=0,04, p=0,03 ve p=0,05). Kan kardiyoplejisi grubunda inotrop ihtiyacı daha fazla olup (p=0,001) mortalite, aritmi, nörolojik ve renal komplikasyonlar açısından gruplar arasında anlamlı fark yoktur. Sonuç: Bretschneider HTK (Custodiol) solüsyonu izole aort replasmanı yapılan akut tip A aort disseksiyonu hastalarında mekanik ventilatörden ayrılma süresini, yoğun bakım kalış süresini ve hastanede kalış süresini kan kardiyoplejisine göre kısaltmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, histidine-tryptophan-ketoglutarate cardioplegia solution and blood cardioplegia used in patients with type A aortic dissection who underwent supracoronary ascending aortic replacement were aimed to be compared in terms of postoperative results. Methods: Seventy patients with type A aortic dissection who underwent supracoronary ascending aortic replacement in our clinic between January 2014 – October 2020 were included. Patients were divided into two groups, blood cardioplegia group (n=48) and HTK cardioplegia group (n=22) and they were compared regarding preoperative, perioperative and postoperative variables. Findings: There was no significant difference between cardiopulmonary bypass time and cross-clamp time (p=0,17 and p=0,16, respectively). Mechanical ventilator weaning time, intensive care unit stay and hospital stay were shorter in HTK cardioplegia group (p=0,04,p=0,03 and p=0,05, respectively). Inotropic support is higher in blood cardioplegia group (p=0,001), whereas there was no significant difference in mortality, arrhytmia, neurologic complications and renal complications. Conclusions: HTK cardioplegia solution shorthens the duration of mechanical ventilation, intensive care unit stay and hospital stay in patients with type A aortic dissection who underwent supracoronary ascending aortic replacement.