Sosyal destek ile iş yaşamında yalnızlık ilişkisine yönelik bir araştırma
A research on the relationship between social support and loneliness in business life
- Tez No: 679332
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEZİRE DERYA ERGUN ÖZLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş Yaşamında Yalnızlık, Sosyal Destek, Loneliness in Business Life, Social Support
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışmanın amacı, sosyal destek ile iş yaşamında yalnızlık arasındaki ilişkiyi belirlemeye yöneliktir. Bu iş yaşamında yaşanılan yalnızlık duygusunun ise kişinin etrafındaki kişilerden aldığı, maddi ve manevi desteği içeren sosyal destek sayesinde azalabileceği düşünülerek iş yaşamında yalnızlık ile arasındaki ilişkiyi ve etkiyi belirlemek, çalışanların mutlu bireyler olarak hayatlarına devam etmelerini sağlamaları açısından önem teşkil etmektedir. Çalışmanın birinci bölümünde sosyal destek kavramının tanımı, önemi, kaynakları, işlevi, boyutları, türleri, modelleri ve çalışanlar üzerine etkileri; ikinci bölümde ilk olarak yalnızlık kavramının tanımı, çeşitleri, boyutları, nedenleri yer almış; sonrasında iş yaşamında yalnızlık kavramının tanımı, boyutları, nedenleri, değişkenleri, kuramsal yaklaşımları, sonuçları ve başa çıkma yolları; üçüncü ve son bölümde ise sosyal destek ile iş yaşamında yalnızlık arasındaki ilişkiyi belirlemeye yönelik uygulama kısmı ele alınmıştır. Çalışmanın uygulama kısmında ise kamu ve özel sektördeki 383 çalışanın katılımıyla faktör analizi, güvenilirlik analizi, korelasyon analizi ve regresyon analizleri yapılmıştır. Yapılan analizlerin sonucunda sosyal desteğin ile iş yaşamında yalnızlığı azaltmada etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the relationship between social support and loneliness in business life. Considering that the feeling of loneliness experienced in this business life can be reduced or eliminated by the social support that the person receives from the people around him and it is important to determine the relationship and effect between loneliness in business life, in terms of ensuring that employees continue their lives as peaceful individuals. The definition of social support concept, its importance, resources, function, dimensions, types, models and its effects on employees are discussed in the first part of the study. In the fist instance, the definition of the concept of loneliness. its types, dimensions and reasons are included in the second part of the study, thereafter definition concept of loneliness in business life, its dimensions, causes, variables, theoretical approaches, consequences and coping techniques are discussed. In the third and last part, of the study, the in business life is discussed to determine at the implementation part. İmplementation part of the study. In the application part of the study, factor analysis, reliability analysis, correlation analysis and regression analyzes were performed with the participation of 383 employees in the public and private sectors. As a result of the analyzes, it was concluded that social support and work life are effective in reducing loneliness.